Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Mircea Fechet, despre cum face față România în contextul schimbărilor climatice

Mircea Fechet, despre cum face față România în contextul schimbărilor climatice

Roxana Mihăiescu
2 minute de citit Publicat la 21:45 11 Sep 2024 Modificat la 21:47 11 Sep 2024

Oamenii de știință au confirmat că vara anului 2024 a doborât toate recordurile globale de căldură, pentru al doilea an consecutiv. Scenariul ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată devine tot mai probabil. În acest context, Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit, în direct la Antena 3 CNN, despre impactul fenomenelor meteo extreme asupra țării noastre și a spus cum face față România în astfel de condiții.

„În contextul schimbărilor climatice, aceste fenomene meteo extreme, fie că vorbim de caniculă, fie că vorbim de inundații, sunt din ce în ce mai frecvente, cu o intensitate din ce în ce mai mare și toate cifrele pe care le-ați expus mai devreme, confirmă acest lucru.

Dacă ne referim la ceea ce ar trebui să facă statul român, avem și un document strategic, se numește Strategia Națională de Adaptare la Schimbări Climatice. A fost adoptată această strategie în luna august, prin hotărâre de Guvern și ea cuprinde 13 măsuri sectoriale, 13 capitole întregi care descriu modalitatea în ar trebui să intervenim.

Dacă ne referim la cantități însemnate de precipitații, mai ales atunci când ele se află pe o arie restrânsă, într-un interval de timp foarte scurt, cel mai important lucru este alertarea populației și atunci ANM-ul prin toată instalația, rețeaua națională de radare și vă pot spune că avem radare de ultimă generație, cele mai performante radare nou instalate luate, trimite mesajul RO-ALERT”, a declarat Mircea Fechet, în cadrul emisiunii În fața națiunii.

Mircea Fechet: „Mesajele au fost transmise la timp”

Totodată, ministrul Mediului a vorbit și despre faptul că există reproșuri legate de faptul că ANM trimite mult mai târziu aceste alerte.

„Ori de câte ori am verificat, să știți că se întâmplă situații când s-au emis astfel de alerte de precipitații însemnate, spre exemplu, însă ele au avut loc la 10 km depărtare. Preferăm să alertăm o rază mai mare, mai mulți oameni.

Însă dacă ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în trecut, și mă refer exclusiv la situațiile pe care le-am trăit în minister, cu inundațiile de anul trecut, din județul Arad, din județul Alba sau în județul Constanța, să știți că mesajele au fost transmise la timp, atât de către ANM către Departamentul pentru Situații de Urgență, care mai departe a înștiințat cetățenii.

Să știți că 320 de litri în 48 de ore, cât a plouat în Mangalia, e adevărat că în toată regiunea Dobrogea am avut în cele trei luni de vară în total 67 de litri pe metru pătrat. Deci, doar ca să facem o comparație, anul trecut, spre exemplu, a plouat 569 de litri pe metru pătrat în medie, în România. Acolo am avut 300 de litri în 48 de ore”, a mai declarat ministrul Mediului.

De asemenea, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a spus dacă sisteme de canalizare și de evacuare a apei fluviale sunt verificate.

„Niciun sistem de canalizare nu e dimensionat să poată să preia cantități atât de mari de ape pluviale, de acord, dar multe dintre ele sunt înfundate.

La Amzacea, în județul Constanța, unde am fost săptămâna trecută și am stat de vorbă cu oamenii, dincolo de faptul că oamenii în vârstă spuneau că, deși trăiesc de 70, de 80 de ani, în acea localitate, cu așa ceva nu s-au mai întâlnit. Însă acolo unde am avut 225 de litri pe metru pătrat problema a fost un canal din mijlocul comunei, care era și traversat de niște podețe construite fără niciun fel de autorizație și care pur și simplu au  gâtuit acel curs de apă care a inundat casele oamenilor”, a mai declarat Mircea Fechet, în direct la Antena 3 CNN.

Citește mai multe din În fața națiunii
» Citește mai multe din În fața națiunii
TOP articole