UPDATE 13.30 - Mircea Dinescu a fost joi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a fi audiat de procurorii militari în dosarul „Revoluţiei”.
„Și despre Ion Iliescu m-au întrebat și despre toate personajele care au apărut atunci(...). A fost o revoltă populară cu lumea exasperată pe care au vrut să o termine împușcând lumea la Timișoara”, a spus Mircea Dinescu, la ieșirea din sediul Parchetului General.
----------------------------
Poetul Mircea Dinescu s-a prezentat joi la sediul Parchetului General unde a fost citat pentru a fi audiat de procurorii militari în dosarul Revoluţiei. "Poate dacă nu ieşea Iliescu la televizor acum depuneaţi o floare pe mormântul meu şi nu numai al meu", le-a spus Mircea Dinescu juraliştilor înainte de a se întâlni cu procurorii.
El a adăugat că toţi generalii de Armată şi de Securitate care trebuiau să plece cu Ceauşescu au venit de partea lui Iliescu.
"Păstrând proporţiile, mă simt ca Nicolae Bălcescu care după ce a condus revoluţia de la 1848 dacă ar fi trăit, ar fi chemat în 1875 să-şi dea cu părerea ce s-a întâmplat atunci. Mie mi se pare că jucam într-o telenovelă fiindcă ani de zile în care ar fi trebuit să se discute ce s-a întâmplat atunci, s-au făcut tot soiul de comitete şi comiţii şi s-a îngropat chestia. După 27 de ani să chemi oamenii care au participat atunci? Ce să mai afli?", a mai spus Dinescu.
În iunie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat decizia Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale în acest dosar.
Fostul prim-ministru Petre Roman a fost audiat miercuri în același dosar, iar în urmă cu o săptămână a fost audiat ca martor și actorul Ion Caramitru.
Prin ordonanţa din 1 noiembrie 2016, procurorii militari au dispus extinderea urmăririi penale, in rem, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii.
În dosar se efectuează cercetări şi cu privire la faptele comise după data de 22 decembrie 1989 pe întreg teritoriul ţării, conform dispoziţiilor reţinute în încheierea de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cauză.