Antena 3 CNN Actualitate Social Mircea Coşea, analist economic, adevărul despre plafonarea preţului la energie, gaze şi alimente

Mircea Coşea, analist economic, adevărul despre plafonarea preţului la energie, gaze şi alimente

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 17:03 02 Feb 2022 Modificat la 17:12 02 Feb 2022

Întrebat cum comentează scandalul pe înghețarea preturilor la alimente, Mircea Coşea, analist economic, a spus: 

„Acum e nevoie, imediat, de o reglementare a preţurilor pentru că viaţa a devenit foarte scumpă.

Se discută variante de plafonare a preţurilor, pe exemplul Ungariei. Aici trebuie spus că noi din păcate am întârziat şi nu putem urma exemplul Ungariei.

„Noi nu am plafonat preţurile şi e complicat să facem aşa ceva"

Ungaria a început să lucreze la acest proiect din septembrie anul trecut şi a început cu plafonarea preţurilor la energie şi la alte tipuri de utilități, în aşa fel încât la producător să nu existe variații în legătură cu preţul energiei şi a altor utilități, în condițiile în care preţul de producţie se plafonează pentru că altfel ar exista o serie gravă de falimente.

Dacă nu se plafonează energia şi alte utilități atunci plafonarea prețului de vânzare sau preţul de ieșire din fabrică duce la falimente. Noi nu am plafonat preţurile şi e complicat să facem aşa ceva", a spus Mircea Coşea.

"După ce se încetează plafonarea preţurile explodează"

Întrebat apoi de riscul de a se crea penurie şi cozi la magazine, specialistul în economie a explicat: 

„Nu este adevărat. Nu s-a întâmplat nicăieri. Această penurie e cu totul altceva. Este o măsură pe care unele lanțuri de magazine, nu toate, au luat-o pentru a preîntâmpina o eventuală speculă. Văzând că anumite preţuri rămân constante anumiți consumatori pot cumpăra cantități mai mari pe care eventual le vând la preţurile care vor fi mai mari.

Practica internațională la aceste categorii de măsuri arată că după ce se încetează plafonarea preţurile explodează. E un efect psihologic pentru că producătorii, distribuitorii şi chiar cumpărătorii consideră că preţul plafonat ar fi minim şi poate fi urcat", a mai explicat Mircea Coşea.

„La TVA 0 există o problemă. UE cere o trecere prin filtrele ei a unor măsuri"

Întrebat apoi de măsura privind reducerea TVA , Mircea Coşea a explicat cerințele Uniunii Europene.

"Referitor la TVA 0 există o problemă. UE lucrează chiar acum la acest tip de TVA şi indică 5 tipuri de produse la care se poate aplica un TVA mai mic printre care şi alimentele. UE recomandă ca această reducere să nu fie mai mică decât 5%, nu 0%. Efectele sunt complicate şi se pune accent pe faptul că nu se poate impune control asupra distribuitorului.

Acum e mai complicat pentru că UE cere o trecere prin filtrele ei a unor măsuri pe care o ţară sau alta le-ar lua, deci ar cere timp, nu s-ar putea aplica imediat", a mai precizat Mircea Coşea, analist economic la Antena 3. 

Citiţi şi: Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta, scenariu sumbru: "Vom intra în faliment. Guvernul a pierdut de sub control situaţia"

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole