Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Mircea Badea, despre plafonarea prețurilor și compensarea facturilor de energie: "Nu există. E o iluzie"

Mircea Badea, despre plafonarea prețurilor și compensarea facturilor de energie: "Nu există. E o iluzie"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 20:41 05 Oct 2022 Modificat la 21:30 05 Oct 2022

"Aud asta cu plafonare, cu compensare. Eu nu contenesc să spun că n-am altă părere. Am idei puține, dar fixe.

Este o păcăleală! Deci este o iluzie, este doar un populism ieftin nutreț pentru, mă rog, cei care vor să audă că există un tătuc  care vine și îi salvează de la nenorocire.

Nu există plafonare și compensare. Plafonarea și compensarea este achitată integral tot de către noi.

Nu există guvernul care face bani din aer, cumva așa sau de undeva îi ia dă de pe Marte, îi aduce aici și cu banii ăia plafonează și compensează.

Tot pe noi ne costă și plafonarea și compensarea. Este doar un truc ieftin, politicianist, penibil, pentru că cei care au nevoie non-stop să vină un tătel să-i salveze de la realitate", a spus Mircea Badea în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3 CNN. 

OUG pentru plafonarea prețurilor la energie, modificată în Senat

Senatorii au amendat, marți, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind plafonarea prețurilor la energie electrică şi gaze naturale. Astfel, au fost admise raportarea consumului curent, precum și plafonarea prețului la energie electrică pentru lăcașele de cult și aparatele de ventilație.

"Această categorie de oameni care anul trecut au consumat mediu mai mult de 300 de kWh și care nu ar fi intrat sub incidența plafonării, sperăm să îi includem și pe ei în plafonul de 0.8 și să-i stimulăm să economisească”, a arătat Radu Oprea (PSD).

„Sper ca aceste modificări să fie în sprijinul tuturor categoriilor de consumatori. În mod cert, statul nu o să poată subvenționeze absolut toate categoriile de consumatori”, adaugă Sorin Bumb (PNL).

Riscurile plafonării preţului la gaze. Anunţ de ultimă oră al UE

Comisia Europeană a avertizat țările membre că o plafonare generală a prețurilor la gaze ar putea fi complexă și ar putea prezenta riscuri pentru securitatea energetică, în contextul în care unele țări au cerut Bruxelles-ului să intervină pentru a controla prețurile, scrie Reuters.

Mai exact, "un plafon al prețurilor care să acopere atât gazele naturale lichefiate, cât și livrările prin conducte, ar putea perturba fluxurile între țările UE. Acest lucru se datorează faptului că semnalele de preț nu ar mai contribui la direcționarea fluxurilor către regiunile în care cererea este mare sau oferta este redusă", a precizat Comisia.

Franța, Italia, Polonia și alte 12 țări au solicitat marți Bruxelles-ului să propună un plafon al prețului gazelor pentru a contribui la reducerea inflației în creștere. Germania, Olanda și Danemarca se numără printre cele care se opun.

Discuțiile privind o eventuală plafonare a prețului la gaze vor continua la reuniunea de vineri a miniștrilor UE din domeniul energiei.

Citește mai multe din În fața națiunii
» Citește mai multe din În fața națiunii
TOP articole