Antena 3 CNN Actualitate Minivacanța de Rusalii 2023. Recomandările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru români

Minivacanța de Rusalii 2023. Recomandările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru români

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 17:55 30 Mai 2023 Modificat la 17:55 30 Mai 2023

Aproximativ 5.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină zilnic la solicitări, în minivacanță. Conform IGSU, echipajele de salvatori sunt pregătite să acopere, la nevoie, misiunile destinate asistenței medicale de urgență, stingerii incendiilor și salvării persoanelor din medii ostile vieții.

Începând cu data de 1 iunie se vor intensifica controalele de prevenire la unități de turism și de agrement, cu prioritate la cele unde se preconizează sau se înregistrează un aflux mare de turiști, care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu sau la care au fost constatate anterior deficiențe grave privind apărarea împotriva incendiilor și protecția civilă. 

De asemenea, pompierii vor avea în vedere și construcțiile ori amenajările destinate organizării concertelor, festivalurilor sau spectacolelor, a celor de distracție și de agrement, a târgurilor tematice, locațiilor de cazare, cum ar fi campinguri, tabere școlare și altele asemenea, precum și spațiile cu caracter sezonier.

Citește și: Minivacanța de Rusalii aduce turiști pe litoral. Cât costă o noapte de cazare în Mamaia

Din punct de vedere operațional, misiunile din dinamică vor fi acoperite prin intermediul celor peste 3.700 de mijloace tehnice, inclusiv echipaje de stingere, mașini de descarcerare și echipaje SMURD. 

„De asemenea, colegii noștri sunt pregătiți să acționeze în sprijinul comunităților și autorităților, pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte generate de vremea neprielnică, cu ajutorul motopompelor și altor echipamente specifice de intervenție în astfel de situații.

Totodată, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns înregistrate atât pe traseul către litoralul românesc, cât și în localitățile de pe litoral, IGSU a dispus măsura suplimentară de operaționalizare a 6 puncte temporare de lucru, 1 pe autostrada A2, la km 19 (care va deveni activ începând de mâine dimineață) și alte 5 în localitățile Agigea, Ciocârlia, Valu lui Traian, Vama Veche și Valea Dacilor din județul Constanța. Acestea vin să completeze punctele de lucru din județul Constanța, vor fi operaționalizate în perioada 1 - 6 iunie și încadrate cu personal specializat în misiuni de stingere, de prim ajutor și de descarcerare”, notează IGSU. 

Minivacanța de Rusalii 2023. Recomandările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență pentru români

- manifestarea unui comportament preventiv este esențială pentru petrecerea timpului liber în liniște și în siguranță. Însușirea și aplicarea măsurilor de autoprotecție pot preîntâmpina situațiile nedorite, pot salva bunuri și vieți

- respectați recomandările noastre și nu utilizați focul în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt. Prepararea hranei prin folosirea focului se face numai în locuri special amenajate și în condiții de siguranță care să nu pună în pericol construcțiile, pădurile sau alte vecinătăți. Este important să fiți vigilenți și să stingeți focul, înainte de a părăsi zona respectivă și să supravegheați copiii, în permanență, pentru a preveni jocul acestora cu focul

- înotați numai în locuri special amenajate, fără a vă pune viața în pericol. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. Curentul puternic, adâncimea apei și alte pericole pot conduce la situații tragice: „Nu subestimați riscurile! Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă”.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole