Pus să comenteze situația stocurilor de medicamente din protocolul de tratament COVID-19, precum Tocilizumab, Remdesivir, Favipiravir și Umifenovir, despre care unii manageri de spitale spun că lipsesc din unitățile lor sau că nu pot fi procurate din farmacie, deși unele dintre ele ar putea fi administrate în faza incipientă a COVID-19, ministrul Sănătății a precizat că Tocilizumabul există, dar nu a fost cumpărat de spitale:
„Comisia de specialitate a Ministerului Sănătății ne-a dat un material, am cerut completarea acestui material. Pot să vă spun despre unul dintre aceste medicamente, Tocilizumab, care se administrează doar în spitale, și cu privire la care am preluat o anumită abordare legat de aprovizionare, dar pe care categoric nu l-am întrerupt pentru că procedurile începute trebuie continuate.
Mâine o să fac publică lista pentru că aud multe povești prin sistem. Mă refer la situația în care în unele spitale spun că Ministerul Sănătății nu dă acest medicament.
Legat de Tocilizumab, în perioada anterioară mandatului meu de interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibil preponderent spitalelor care au avut de-a face cu pacienți cu forme severe de COVID-19.
Astăzi, din 6.064 de flacoane spitalele au cumpărat 4.323, ceea ce înseamnă că avem 1.700 de flacoane necumpărate, în condițiile în care această posibilitate a existat.
Voi publica această listă pe site-ul MInisterului Sănătății, ca să încheiem această poveste. Evident, este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar.
Astăzi pe contractul cadru nu există o presiune financiară. Hotărârea de guvern prevede foarte clar că se decontează și peste valoarea contractată. Deci spitalele nu pot convoca că nu au bani alocați în contractul lor de servicii medicale. Puteau să cumpere cele 6.064 de flacoane.
Ministerul Sănătății a finalizat o achiziție publică pe tocilizumab, 10.600 de flacoane, și în scurt timp acest medicament va fi furnizat Ministerului Sănătății, care îl va distribui gratuit.”
Cseke Attila a vorbit și despre situația Remdesivirului și a Favipiravirului:
„În ceea ce privește Remdesivirul, avem în țară 40.000 de flacoane și pe bază de solicitare, dar aici este o procedură pe care vom încerca să o scurtăm. În ceea ce privește Favipiravirul, comisia de specialitate trebuie să se pronunțe, acesta fiind un medicament care se discută a fi accesibilizat pentru pacienții mai puțin severi. Discuția este de a putea fi accesat prin farmacii, pe bază de rețetă eliberată inclusiv de medicul de familie. Așteptăm propunerea comisiei de specialitate.”
”180 de inspectori sanitari de stat sunt în spitale”
Ministrul Sănătății a mai spus că în momentul de față 180 de inspectori sanitari de stat au fost trimiși pentru a verifica nivelul de pregătire al spitalelor în valul patru de COVID-19:
„Trebuie să asigurăm ca dinamica creșterii numărului de paturi ATI pe covid din spitale nu este în urma dinamicii internării în spital, ci în față. Până acum am reușit să facem acest lucru. (...) Trebuie să crește încontinuu. Planul de reziliență care corespunde cu ceea ce și-au asumat direcțiile de sănătate publică și managerii de spitale l-am publicat astăzi pentru a fi clar numărul minim de paturi ATI din fiecare spital, este vorba de 1522 de paturi pe care și le-au însușit managerii de spital și DSP-urile.
De azi dimineață, peste 180 de inspectori sanitari de stat sunt în spitale, controlează, verifică, impun creșterea numărului de paturi ATI.”
”România va fi în lista țărilor în care doza a treia de vaccin este posibilă”
Întrebat despre administrarea celei de-a treia doze de vaccin pentru combaterea COVID-19, ministrul Sănătății a declarat că susține această inițiativă și că România se va afla curând printre țările în care schema de tratament împotriva COVID-19 va cuprinde trei doze de vaccin.
„Cea de-a treia doză este necesar a fi introdusă ca și posibilitate pentru personalul medical, pentru persoanele vârstnice, pentru persoanele expuse din punct de vedere al comorbidităților și pentru toți cei care vor dori în mod voluntar să își completeze schema de vaccinare. (...) Trebuie să urmăm ceea ce multe țări au făcut deja. România se va înscrie curând în lista țărilor în care cea de-a treia doză de vaccin va fi posibilă.”
”Tocilizumab nu este autorizat oficial. Favipiravir nu este eficace”
Președintele Agenției Naționale a Medicamentului, profesor doctor Robert Ancuceanu, a declarat, în ceea ce privește medicamentele din protocolul de tratament COVID-19, că Tocilizumabul nu este autorizat oficial:
„În ce privește activitatea Agenției Europene a Medicamentului, ea se derulează conform unor reglementări europene cu proceduri clare și referitor la Tocilizumab, el nu este încă autorizat oficial în tratamentul COVID-19, dar este în curs de evaluare de către Agenția Europeană a Medicamentului o variație la care EMA a anunțat că se așteaptă undeva la jumătatea lunii octombrie să avem un punct de vedere, adică opinia agenției care va fi înaintată Comisiei Europene și transformată într-o decizie, dacă aceasta va fi pozitivă.
Prin urmare, este imposibil să accelerăm ceva de la Agenția Europeană a Medicamentului pentru că Agenția Europeană a Medicamentului operează după proceduri și termene clare pe care nu le dictează România și niciun alt stat membru.”
Robert Ancuceanu susține, în privința Favipiravirului, că de când este la conducerea Agenției nu a primit solicitări de distribuire a medicamentului în farmacii și că acesta nu este eficient, potrivit evaluărilor la nivel european:
„Referitor la Favipiravir, am înțeles că s-a reproșat că nu am făcut eforturi pentru a-l distribui în farmacii. Eu sunt în agenție de mai puțin de o lună. În acest timp nimeni nu mi-a cerut ceva în acest sens, dar trebuie să precizez că este o situație atipică.
Vorbim despre un medicament care nu este autorizat în alte state membre ale Uniunii Europene, este autorizat în România, nu pe procedură normală, ci în baza unei legislații referitoare la rezolvarea unor nevoi speciale, prin urmare noi nu avem acces la toate datele clinice ale acestui medicament, informațiile despre eficacitatea lui și alte lucruri le aflăm din datele științifice generale.
Se află în protocol, dar protocolul prevede că ele se folosesc în mediul spitalicesc. A-l folosi în farmacie presupune riscuri suplimentare. Lipsesc (n.r. din spitale), dar doresc să precizez că la nivel european a existat o evaluare care a decis că medicamentul Favipiravir nu este eficace. Vorbim despre articole științifice care spun că nu avem un beneficiu semnificativ și atunci nu putem decide să facem acest lucru.”