Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Sănătății: Responsabilul pentru raportarea greșită a deceselor COVID-19, ”un comitet din mandatul precedent numirii lui Voiculescu”

Ministrul Sănătății: Responsabilul pentru raportarea greșită a deceselor COVID-19, ”un comitet din mandatul precedent numirii lui Voiculescu”

Adelina Miron
1 minut de citit Publicat la 18:00 17 Mai 2021 Modificat la 18:05 17 Mai 2021

Întreabată de către deputatul PSD Alexandru Rafila cine este responsabil pentru inadvertențe și dacă s-au dat sancțiuni, Ioana Mihăilă a precizat:

„Ați întrebat de ce nu au fost evaluate periodic: tocmai în mandatul lui Vlad Voiculescu au fost evidențiate diferențele dintre cele două baze de date, diferențe după care așa cum ați văzut și în raport s-au accentuat în acele perioade în care valurile pandemice au fost mai importante. Ați întrebat de intervențiile în baza de date din luna martie: acele modificări care au fost realizate după ce colegii mei au observat diferențele urmăreau tocmai asigurarea corectitudinii datelor prin chei de verificare la STS. Nu îngreunau raportarea. Au fost excluse foarte multe din câmpurile care erau greu de completat.

Ați întrebat de repsonsabilii din Ministerul Sănătății care priveau tocmai monitorizarea datelor raportate: resposabilul e un comitet numit în mandatul precedent numirii lui Vlad Voiculescu și vom lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a acestora”, a spus Ioana Mihăilă, potrivit Digi24.

Raportul privind decesele COVID-19, publicat integral de Ministerul Sănătăţii

Din datele raportate de spitale către INSP - Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică, pentru anul 2020 s-au raport 26.106 decese, dintre care 227 decese cu diagnostic principal COVID-19 (1 %) și 25.875 decese cu diagnostic secundar de COVID (99%).

Raportările privind morţii COVID provin de la 284 spitale.

Raport: Diagnosticul la externare pentru decedat să fie concordant cu cel din certificatul de deces și cu diagnosticul din sistemul de supraveghere în cazul COVID

Această situație relevă faptul că la nivelul tuturor unităților spitalicești, codificarea diagnosticului la extemare (principal și secundar) pentru raportarea DRG, cel puțin pentru extemafii decedați, reflectă într-o măsură redusă situația reală a decesului de COVID. 

În opinia noastră, ar fi firesc ca diagnosticul la externare pentru pacientul decedat să fie concordant cu diagnosticul din certificatul constatator al decesului și cu diagnosticul din sistemul de supraveghere în cazul COVID", se arată în raport.

Raportul integral a fost publicat la cererea premierului Florin Cîțu, după ce ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat, joi, doar câteva date din acesta.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole