"Noi am redus foarte mult lista de antibiotice care se pot prescrie fără rețetă, în urgență, timp de 48h." a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3 CNN.
"Înainte, practic, orice antibiotic putea fi eliberat. Acum sunt doar antibiotice banale, de primă linie, care sunt mai puțin periculoase.
Faptul că ai dreptul să ia un antibiotic nu înseamnă că trebuie să și iei.
E puțin mai complicat la început, dar până la urmă avem cu toții, tot corpul profesional, are o responsabilitate pentru aducerea sub control a unei probleme de sănătate publică, cum este această rezistență la antibiotice, care apare din cauza utilizării iraționale.
De multe ori avem tentația să luăm antibiotice, când vine vorba de viroze respiratorii. Nu aduc niciun fel de beneficiu. Și lucrul ăsta trebuie să fie foarte clar.
La copii, se eliberează în condiții de urgență cea mai mică formă de prezentare disponibilă pentru copii, dar doar din lista de antibiotice indicate de Ministerul Sănătății. Nu din orice antibiotic. Și sunt excluse toate antibioticele injectabile.", a precizat ministrul Sănătății.
Antibiotice fără reţetă la farmacie, dar numai doza pentru 48 de ore
Românii își vor putea cumpăra anumite antibiotice și antifungice fără rețetă, dar numai doza pentru 48 de ore. De asemenea, medicamentele vor fi eliberate doar în anumite condiții, în baza unei declarații pe propria răspundere.
Un ordin al Ministerului Sănătății, intrat deja în vigoare, stabilește lista medicamentelor și procedura de eliberare a lor. Chiar şi aşa, eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.
Conform modificărilor recente, tratamentul trebuie să fie eliberat doar pentru două zile, adică o doză de urgenţă.
Însă cei care achiziţionează sunt obligaţi să completeze o declarație pe propria răspundere potrivit căreia nu au ridicat din altă unitate farmaceutică cantitatea maximă aferentă dozei. Asta înseamnă că timpul petrecut de fiecare client în faţa ghişeului va creşte.
România se află pe locul trei la nivel european în ceea ce priveşte rezistenţa la antimicrobiene. Într-un singur an, 4,2 milioane de români au avut reţetă compensată sau gratuită pentru tratament cu antibiotic.