Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Mediului, despre inundaţiile devastatoare din Timiş şi Caraş-Severin: 'Vorbim de maxime istorice!'

Ministrul Mediului, despre inundaţiile devastatoare din Timiş şi Caraş-Severin: 'Vorbim de maxime istorice!'

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a intervenit prin telefon în exclusivitate la Antena 3, unde a vorbit despre inundaţiile istorice din judeţele Timiş şi Caraş-Severin.

Ministrul Costel Alexe a vorbit în direct la Antena 3 despre situaţia dramatică din judeţele Timiş şi Caraş Severin, acolo unde precipitaţiile din ultimele trei zile au atins maxime istorice.

''Din nefericire astăzi ne aflăm sub cod roşu de inundaţii în judeţele Timiş, Caraş-Severin. Cotele de pericol sunt depăşite pe mai multe sectoare ale râurilor Bega, Timiş, Caraş şi evident, afluenţii acestora.

Trebuie menţionat că este vorba despre nişte maxime istorice, iar în ultimele trei zile s-au înregistrat precipitaţii cumulate de 150-170 de l/mp, ceea ce a condus la formarea unei viituri istorice pe râul Timiş şi afluenţii săi, Bistra şi Pogăniş.

Situaţia cea mai gravă, aşa cum aţi prezentat-o şi dumneavoastră în momentul de faţă o avem în judeţul Timiş, unde s-a atins vârful maxim de viitură în dreptul staţiei hidrometrice Lugoj, fiind depăşită cota de pericol cu circa 1,5 m. Nivelul apei a depăşit cu 13 cm nivelul maxim istoric înregistrat în 2005, iar un dig situat în aval de Lugoj s-a rupt.

Ministrul Mediului a vorbit şi despre situaţia din municipiul Lugoj şi a anunţat că nu există risc de inundaţii, iar cotele sunt în scădere.

Vestea bună este că în acest moment, cotele sunt în scădere, iar apa se scurge prin breşele din dig, ajunge pe terenurile agricole, fără a fi inundate localităţi, diminunându-se astfel riscul să avem inundaţii în municipiul Lugoj.

Norocul nostru este că în momentul de faţă, ruperea s-a produs în aval de Lugoj. Evident, Lugojul nu poate fi ameninţat cu evacuarea persoanelor, iar pentru limitarea eforturilor infliltraţiilor la dig pe raza municipiului Lugoj, tot personalul Apelor Române în acest moment este mobilizat şi acţionează cu saci şi utilaje. Se fac eforturi pentru menţinerea liniei de apărare din aval de localitatea Lugoj'', a declarat ministrul Mediului în direct la Antena 3.

 

Subiecte în articol: Caras Severin Timis inundatii costel alexe
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile