Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Justiţiei, prima reacție după clasarea dosarului "10 august" și cererea lui Iohannis: Nu pot interveni!

Ministrul Justiţiei, prima reacție după clasarea dosarului "10 august" și cererea lui Iohannis: Nu pot interveni!

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 11:18 05 Mar 2021 Modificat la 11:34 05 Mar 2021
Ministrul Justiţiei, prima reacție după clasarea dosarului "10 august" și cererea lui Iohannis: Nu pot interveni! Sursa foto: Hepta

Ministrul afirmă că ancheta referitoare la violenţele din 10 august 2018 nu s-a încheiat, iar cu privire la partea clasată trebuie să se aştepte prima dată motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti, care a respins redeschiderea urmăririi penale.

"Este foarte important să aşteptăm motivarea încheierii de la Tribunalului Bucureşti. Solicitarea mea pentru toată lumea, pentru public, pentru cei care au formulat aceaste plângeri, este să avem răbdare, să vedem motivarea, din care vor decurge multe răspunsuri.

Cert este că nu s-a pus punct acestui dosar. Din acea cercetare s-a disjuns o parte către Secţia parchetelor militare. Va trebui să continue ancheta în principal cu privire la acţiunile jandarmilor. Mai există în dosar şi aspecte referitoare la alte persoane civile care deţineau funcţii. Nici cu privire la ele nu există o decizie finală.

Ordonanţa de clasare face încă obiectul unui dosar aflat pe rolul instanţelor de judecată. Teoretic, este posibil orice", a declarat Stelian Ion, într-o conferinţă de presă la sediul MJ.

"Ordonanţa de clasare nu a fost comunicată decât unui număr de 16 persoane, în condiţiile în care peste 700 de persoane vătămate ua făcut plângeri penale. Dacă ne uităm pe lege, vom vedea că ordonanţa trebuie comunicată persoanelor care au formulat sesizări, care au un itneres în cazuri, suspecţilor. Aceste persoane au dreptul să formuleze plângeri, care sunt soluţionate de procurorul ierarhic superior. În cazul în care soluţionarea nu este pozitivă se poate merge mai departe, către judecătorul de cameră preliminară. Eu văd la acest moment - şi dacă văd eu cred că văd mai mulţi oameni care lucrează în domeniul dreptului - că există remedii", a mai declarat Stelian Ion.

Totodată, ministrul a susținut că el nu poate interveni în acest dosar. „Ar fi foarte grav să se întâmple așa”, a precizat Stelian Ion, care a anunțat ce poate face în calitate de ministru, și anume sesizarea Inspecției Judiciare.

„Ministrul Justiției mai poate formula sesizări de la Inspecția Judiciară. Voi analiza dacă e cazul să formulez o asemenea sesizare, după ce vom primi motivarea în Dosarul 10 august. E important să vedem dacă, după anumite soluții date în dosare, subit s-a ieșit la pensie. În aceste situații, Inspecția Judiciară nu mai poate acționa. (...) Nu putem acționa mereu reactiv, încercând să reparăm. Trebuie să avem soluții de ansamblu. Avem o ocazie importantă să rezolvăm chestiuni sistemice și nu să improvizăm pe ici-colo”, a spus Stelian Ion.

Este prematur să se vorbească despre CEDO

Ministrul a afirmat că este prematur să se vorbească despre CEDO şi de prea multe ori România a fost condamnată de Curtea Europeană.

"La acest moment, mi se pare prematur să vorbim despre CEDO. Eu îmi doresc să avem lumină în acest dosar în România, nu la CEDO. De prea multe ori am primit condamnări la CEDO. Îmi doresc să găsim rezolvare în sistemul judiciar din România. Potrivit legii, în momentul în care apar elemente noi, fapte noi, se poate redeschide dosarul. O parte din dosar va fi cercetat în continuare de către organele de anchetă", a mai precizat Stelian Ion.

Iohannis nu este vinovat nici direct, nici indirect

Ministrul consideră că Iohannis nu este vinovat nici direct, nici indirect pentru clasarea ”Dosarului 10 august”, în ciuda faptului că el i-a numit în funcție pe șefii din sistem care au instrumentat dosarul.

”În niciun caz nu pot considera că președintele României este în vreun fel responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat cu ”Dosarul 10 august”, nici direct, nici direct. Sunt oameni politici, care își doresc să se întâmple lucruri în zona justiției. Oamenii politici au susținerea electoratului și întotdeauna când există nemulțumiri în rândul populației este și de datoria lor să tragă semnale de alarmă.

Am o relație instituțională foarte bună, foarte corectă. Am apreciat întotodeauna linia pe care a mers. Restul discuțiilor, discuțiile de nuanță, de interpretări, nu-și au rostul acum. Legile acestea ale justiției pe care le analizăm în prezent trebuie să le analizăm, să le dezbatem, să le trecem prin Parlament și suntem de aceeași parte, aș putea spune.

Nu președintele României mi-a solicitat singur să vin cu anumite lămuriri. Aveam de gând să fac această conferință și s-a suprapus peste solicitarea președintelui. Ideea președintelui era să vină cineva în față și să ofere o serie de explicații pentru cetățeni, chiar dacă ministrul Justiției nu poate interveni direct. Eu doresc să transmit un mesaj: toți trebuie să își respecte competențele. Eu am depus trei jurăminte: în calitate de avocat, de deputat și de ministru. Fiecare dintre aceste jurăminte se referă la respectarea Constituției și a legilor țării”, a mai precizat Stelian Ion.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole