Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Justiției îi cere premierului Ciolacu să intervină diplomatic, după ce justiția din Malta a refuzat extrădarea prinţului Paul

Ministrul Justiției îi cere premierului Ciolacu să intervină diplomatic, după ce justiția din Malta a refuzat extrădarea prinţului Paul

de Milena Niță    |   

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, s-a arătat revoltată, luni, după ce extrădarea prințului Paul de România a fost respinsă de instanța din Malta şi spune că va propune premierului să reacționeze la nivel diplomatic.

Reacţia Alinei Gorghiu vine după ce instanța malteză a decis că fugarul Paul de România nu va fi extrădat, așa cum au cerut autoritățile din România, invocând condițiile de detenție de care ar beneficia persoana în cauză la noi în ţară.

„O decizie revoltătoare precum cea comunicată astăzi este de neacceptat dacă ne gândim la Decizia – cadru JAI în materie de predare și la interpretările recente ale CJUE în urma cererii de decizie preliminară depusă în luna aprilie de Curtea de Apel Brașov.

Decizia instanței malteze reprezintă o încălcare flagrantă a unei decizii CJUE date expres în cazul fugarului Paul-Philippe al României.

Voi propune Premierului României ca Guvernul să reacționeze la nivel diplomatic la o asemenea încălcare flagrantă a deciziei CJUE. 

Și în acest caz, statul român, prin ANP, a depus toate garanțiile solicitate privitoare la condițiile din penitenciare.

CJUE a stabilit că autoritatea de executare a MEA nu poate aplica un standard de protecție a drepturilor fundamentale mai ridicat decât cel care rezultă din dreptul Uniunii și din Cartă. 

România, prin ANP, a oferit în peste 850 de cazuri numai în ultimul an, garanții că închisorile din România sunt la standardele impuse de dreptul Uniunii.

Indiferent de numele fugarilor, de strategiile avocaților, de informațiile incorecte despre România prezentate instanțelor străine, statul român face toate eforturile posibile pentru aducerea tuturor în țară, indiferent de notorietatea cazurilor. 

Anul trecut peste 800 de fugari au fost aduși în România, iar anul acesta numărul este de peste 400.

În cazul lui Paul-Philippe al României, instanța de fond din Malta decisese în favoarea statului român, dar instanța de apel a respins predarea fugarului către România. 

Există o procedură în fața instanței constituționale din Malta pe care o vom urmări în continuare.

Reamintesc, Curtea de Apel Brașov a emis Mandatul European de Arestare la 17 decembrie 2020 pentru acest fugar în vederea executării pedepsei definitive de 3 ani și 4 luni de închisoare pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu.

Instanța malteză a apreciat că în cazul executării Mandatului European de Arestare împotriva lui Paul-Philippe al României, există riscul real ca el să fie supus unei încălcări a art. 4 din Carta drepturilor fundamentale ale UE și art. 3 din Convenția europeană a drepturilor omului cu alte cuvinte se invocă condițiile de detenție din România. Pe această bază, instanța malteză a refuzat executarea Mandatului European de Arestare. 

Statul român va utiliza în continuare toate mijloacele juridice disponibile pentru a continua demersurile în vederea predării tuturor fugarilor”, a declarat, luni, ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile