Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a negat, miercuri, într-o conferință de presă, informaţia privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private.
"Îmi e greu să explic, pentru că nu există nicio rațiune de ordin politic, economic, care să justifice o astfel de măsură. Azi pilonul doi pensii e o schemă de succes, cu randament foarte bun, cifra celor incluși depășește 6 milioane, capitalizarea este de peste 7 mld euro, de unde a apărut această informație, care nu are explicație, că ar fi necesare măsuri în sensul celor vehiculate?", a spus Ștefan.
„Având în vedere gravitatea acestei situații, în cursul dimineții am avut consultari cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară și i-am rugat să convoace pe administratorii implicați în gerstionarea Pilonului II de pensii pentru a închide acest subiect și a comunica în mod oficial că nu există un astfel de scenariu posibil”, a declarat ministrul Finanțelor.
Replica lui Ștefan apare în contextul în care cel mai mare administrator de pensii private din România, NN, a trimis o scrisoare contribuabilor săi pri care îi avertiza că Guvernul are în vedere naționalizarea pilonului II de pensii private.
ASF critică și ea dur NN Pensii
"Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de declaraţiile din ultima vreme care au făcut referire la o aşa zisă naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care însă nu le împărtăşeşte. Nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect. De aceea, poziţia recentă a societăţii NN Pensii, care a avut o intervenţie în spaţiul public pe această temă, este excesivă şi neavenită. Nu pot fi introduse subiecte în discuţia cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declaraţii politice. Sistemul pensiilor private obligatorii este unul solid, aflat în creştere şi care are capacitatea de a genera beneficii pentru participanţii la sistem. În acest context, ASF nu vede nicio justificare posibilă pentru o eventuală decizie care priveşte naţionalizarea Pilonului II de pensii", se arată într-un comunicat de presă al ASF.
Cum explică NN scrisoarea către clienți
"Conţinutul scrisorii trimise de NN Pensii către clienţii săi este unul exclusiv informativ şi acesta nu reprezintă un avertisment. Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor noştri provocate de discuţiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii", a menționat compania, într-un comunicat.
Totodată, Viorel Ștefan a vorbit și despre reorganizarea globalizării veniturilor.
„Al doilea subiect, este vorba de discuțiile care au început la nivelul Miniterului Finanțelor, în cadrul Ministerului de Finanțe de două luni de zile funcționează colective mixte de lucru, salariați din Ministerul de Finanțe, împreună cu reprezentanți ai structurilor asociative-patronale, alte corpuri profesionale, consultanți fiscali, auditori, experți contabili, s-a format câte un grup de lucru pe fiecare titlu din codul fiscal, în ideea ca împreună să putem să promovăm un proiect de modificare a codului fiscal. În cadrul acestor colective s-a luat în dezbatere de reorganizare a impozitului pe venit, reintroducerii globalizarii veniturilor, nu înseamnă o nouă taxă, ci vorbim de această cotă unică care este de 16%, din 2018 să fie de 10% care să se aplice la veniturile globalizate, indiferent de sursa lor de proveniență.
Numai în acest sistem putem să introducem mecanismul de deduceri fiscale, despre care vorbim noi și ne-am angajat în programul de guvernare. Pentru ca să se poată deduce din baza de impozitare sumele pe care cei care realizează venituri, le consumă pentru fondul de pensii private, pentru scheme de asigurări de sănătate, pentru abonamente de sănătate, pentru studiile școlare ale copiilor, toată lista de deductibilitate, pentru a putea fi operabilă, este necesară globalizarea veniturilor. Dacă un salariat realizează venitul principal printr-o relație de angajare, o relație de muncă, bineînțeles că în fiecare lună va fi impozitat cu cota de 10% pe venitul principal realizat din salariu, dar la sfârșitul anului va trebui să dea o declarație fiscală cu toate veniturile realizate, se va face o regularizare, se vor lua în calcul toate deductibilitățile”.