Adrian Câciu, ministrul Finanţelor Publice a explicat legea bugetului pe anul 2023.
Iată cum se împart banii țării, cum o vom duce românii şi ce se va întămpla cu preţurile anul viitor.
Potrivit datelor, economia României se reflectă prin următoarele date:
- Pentru investiții s-au alocat 7,21%, adică 112 miliarde de lei
- Produsul Intern Brut (PIB) - 1.552.1
- Deficit bugetar de 4,4% din PIB. În 2024 ținta este de 2.9% din PIB, asumată în fața Comisiei Europene
"În 2024 ținta este de 2.9% din PIB asumată în fața Comisiei Europene. Și o creștere economică de 2 8 % . Bugetele României se fac pe baza comisiei interne, Comisia Națională de Strategie și Prognoză.
Eu cred că prin măsurile pe care le-am prevăzut în buget avem șanse, dacă nu apar alți factori externi, pentru că totuși suntem într-o perioadă destul de complicată", a spus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
Ordonanţa trenuleț. Ce măsuri se vor lua în 2023
"Sperăm că joi va fi aprobată. Pentru salariile bugetarilor avem o recuperare de 10 % până la grilă, dar fără să depășească grila cu excepția demnitarilor ale căror venituri rămân înghețate.
Iar acest 10 % este pentru cei care trebuiau să recupereze să ajungă la grila din 2022.
Practic, continuăm efortul pe care l-am început de când am venit la guvernare, în care am avut acele 1/ 4 acordate și la legea bugetului din 2022 după aceea rectificarea din vară și acum venim cu încă o recuperare de 10 % în efortul de a aduce salariile la grila din 2022", a spus ministrul Finanţelor Adrian Câciu la Antena 3 CNN
Ministrul Finanţelor, despre creşterea pensiilor
"Este o creștere nominală de 199 de lei a punctului de pensie. Știu că a existat o retorică în anii trecuți cine a crescut mai mult pensiile. E o recuperare până la urmă. Nu este o creștere de pensii în momentul acesta, pentru că avem o inflație foarte mare, dar la nivel nominal este cea mai mare creștere a punctului de pensie de când există sistemul", a mai spus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
În plus, bugetul pe 2023 mai cuprinde
- ajutor pentru pensionarii care au pensia mai mică de 3.000 de acordat în 2 tranșe, tot în funcție de venit
- a 13-a indemnizație pentru persoanele cu handicap.
- majorări de venituri și o actualizare a indemnizațiilor la veterani cu 30 %.
Ministrul Finanţelor, despre creşterea salariilor
"Ca să ne înțelegem, toată lumea a fost de acord cu faptul că salariul minim general va crește la 3000 de lei și salariul minim în construcții la 4000 de lei.
Până la urmă, efortul nostru, al guvernului și al mediului de afaceri este de a de a putea avea cât mai mulți bani la angajați, pentru că este o perioadă în care toată lumea resimte inflația, dar în efortul acesta este cea mai mare creștere nominală de salariu minim, de 450 de lei pe brut.
De și atunci statul a înțeles că cerând antreprenorilor să crească salariul minim cu o astfel de plajă să vină cu o facilitate", a mai precizat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.
Toate pensiile militare vor fi indexate cu 5,1%
"Practic este o indexare, aici este şi un element de noutate pentru că ordonanța este în transparenţă decizională şi vreau să specific ce a apărut nou faţă de ceea ce a apărut în ordonanţă.
Pensiile militarilor vor fi indexate cu 5,1%, toate pensiile militare. Apoi, în funcţie de nivelul pensiei, pe acele plafoane, se va veni cu o indexare suplimentară astfel încât pensiile mici să primească ceva în plus. Nu va depăși creşterea celei mai mici pensii 12,5% astfel încât să se menţină în similaritate cu ceea ce facem pentru sistemul public de pensii", a mai explicat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.
Ministrul Finanţelor, clarificări privind taxa pe Soare
"Aș vrea să specific, nu cred că este cazul se introducem tarife pe ceea ce înseamnă dacă vreți să dezvoltăm acest sector de prosumatori.
Haideți să dezvoltăm sectorul, haideți să avem energie și independența energetică în România și apoi haideți să vedem cum echilibrăm sistemul, pentru că nu cred că România ar trăi din acele tarife", a mai spus Adrian Câciu.