Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Finanțelor anunță dezastrul bugetar: Dacă nu facem nimic, deficitul depășește 4%. La buget s-a folosit metoda lui Al Capone. Vom sesiza organele competente

Ministrul Finanțelor anunță dezastrul bugetar: Dacă nu facem nimic, deficitul depășește 4%. La buget s-a folosit metoda lui Al Capone. Vom sesiza organele competente

3 minute de citit Publicat la 10:03 14 Noi 2019 Modificat la 10:03 14 Noi 2019

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunțat, joi, că ce a găsit la minister depășește cele mai pesimiste așteptări ale sale și că cifrele arată cum România a fost condusă, în ultimii ani, după două bugete, așa cum Al Capone folosea două registre, unul pentru Fisc și celălalt pentru el.

Ministrul a mai subliniat că, dacă nu se va interveni rapid, deficitul bugetar la sfârșitul anului va depăși 4% din PIB.

„Cam tot ce am găsit aici a depășit cele mai pesimite așteptări ale mele. Am aflat că situația reală nu era cunoscută sau anticipată nici de partenerii noștri internaționali. Concluzia este că România, în ultimii 3 ani de zile, a fost condusă după două bugete. A fost un buget cel prezentat în Parlament, și un al doilea buget, care avea toate informațiile reale și care era folosit pentru finanțarea baronilor locali. Exact metoda al Capone, cu doua registre; unul pentru Fisc și unul pentru el”, a spus ministrul Finanțelor.

Citește și Leul atinge un minim istoric în raport cu euro, după dezastrul bugetar anunțat de ministrul Finanțelor

Totul a fost ascuns într-un buget paralel

”Datele din buget au fost schimbate după plac, pentru a acoperi ilegalitățile. Bugetul național a fost transformat dintr-un instrument pentru susținerea economiei într-un instrument îl slujba partidului. O altă concluzie mai simplă de atât nu pot să găsesc. Cum erau transferați acești bani către interese de partid. Instrumentul era rectificarea bugetară. La începutul anului, bugetele păreau că sunt dimensionate ok, însă rectificările bugetare luau acești bani și îi transferau către interesele de partid. Nu se puteau face aceste lucruri fără complicitatea Comisiei Naționale de Statistică și Prognoză și fără câteva artificii contabile”, a mai spus Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor a anunțat că va sesiza organele competente în acest caz.

Citește și: BNR, anunțul care dă fiori reci românilor: Există o presiune pe curs care vine din cifrele de deficit comercial publicate recent

"Dragnea, Vâlcov și Teodorovici stiau că banii nu vor ajunge la investiții. (...) Studiem posibilitatea sesizării organelor de competență penală pentru constituirea unui grup infracțional organizat", a spus minsitrul Finanțelor.

 ”Cred că cel mai grav lucru pe care l-am văzut în ultimii ani a fost această derogare de la responsabilitate. Discuția cu Comisia Europeană a arătat că nici ei nu știau adevărul. Când le-am spus cifrele și unde cred că ajungem la sfârșitul anului, dacă nu facem nimic, m-au compatimit și s-au speriat”.

Gaură de două miliarde lei la bugetul de asigurări sociale de stat

”Avem o gaură de două miliarde de lei la bugetul de asigurări sociale de stat. Prin neplata contribuțiilor. Nu am auzit-o niciodată pe Olguța Vasilescu să spună ceva sau de ce nu le-a colectat”, a mai spus Cîțu.

Dacă nu facem nimic, deficitul depășește 4%

”Deficitul la 9 luni trebuia să fie 2,28%, execuţia la 9 luni este 2,60%. Azi, vă prezint execuţia la 10 luni, exact cum mi-a predat-o domnul Teodorovici, 2,84%. Este exact ceea ce am preluat (...) Deficitul astăzi, aşa cum arată situaţia, dacă nu facem nimic, mai avem o lună şi jumătate până la finalul anului, deficitul bugetar este în jur de 4%, mai precis peste 4%. Avem câteva soluții. Avem 11 miliarde de lei în ecomonie, bani care nu au fost colectați. Acolo poate putem face ceva. Dar, asta e situația astăzi. Rectificarea bugetară va veni cu un deficit mai mare de 4% pentru acest an. Este clar și dovezi sunt foarte multe. O mare parte din acest deficit s-a întâmplat în ultimele zile, după ce a căzut Guvernul PSD. Mare parte din cheltuieli au fost făcute atunci”, a spus Ministrul Finanțelor.

”Pornim de la unul de 3,7 aprobat în Parlament şi ajungem aici. Acest deficit ne va întârzia, dar vom include în bugetul pe anul viitor o parte dintre soluţii. Bugetul pe anul viitor va fi un deficit care să ţină cont de toate recomandările CE şi de tratate”, a precizat ministrul de Finanţe.

Premierul Ludovic Orban declara, zilele trecute, că miniștrii au descoperit o gaură în buget de peste 20 de miliarde de lei, arătând că 43 de orașe au rămas fără salarii și bani de funcționare.

Citește și: Fostul șef ANAF, despre ”moștenirea” de la Finanțe: „Cifrele nu sunt o surpriză. Dimensiunea dezastrului e mai mare decât mă așteptam”

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole