Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Finanțelor anunță cu cât cresc pensiile: Acesta ar putea fi procentul din septembrie

Ministrul Finanțelor anunță cu cât cresc pensiile: Acesta ar putea fi procentul din septembrie

Maria Sabu
1 minut de citit Publicat la 21:00 01 Iul 2020 Modificat la 21:00 01 Iul 2020

”Ceea ce spun este estimarea mea prezentată Guvernului. Decizia politică, bineînțeles, va fi luată de Guvern, s-ar putea să fie o altă cifră cu care să crească pensiile.

Eu am explicat acolo ce înseamnă costuri, și o creștere de 10% a pensiilor în septembrie însemană un punct procentual din PIB, înseamnă enorm.

De asemenea, am prezentat și riscurile.

Să știți că o creștere nesustenabilă a punctului de pensie s-ar putea să fie penalizată de cei care azi finanțează, ba mai mult, am vorbit de un document, în care guvernul precedent a prezentat în ședință de guvern și a fost aprobat o notă de informare memorandum prin care spunea clar că nu se putea crește pensiile fără să existe depășirea deficitului.”, a spus Cîțu.

România a avut nevoie în această perioadă și va avea și în viitor să finanțeze un deficit important

”În această perioadă, România a stat la masă cu Comisia Europeană și a fost tratată ca un partener egal, de la egal la egal, în ciuda a tot ceea ce se spunea despre România.

Acest lucru se va vedea prin sumele alocate record României. (...) În timpul acestei guvernări liberale, România a devenit o Românie normală. Mai este un tip de încredere, un mod, un gen de încredere care este mai tehnic, mai greu de observat, dar care este foarte important și cu implicații reale pentru români.

Este o încredere care se obține foarte, foarte greu și se pierde foarte ușor. Este încrederea finanțatorilor României. 

România a avut nevoie în această perioadă și va avea și în viitor să finanțeze un deficit important. Chiar și înainte de criză, România avea nevoie să finanțeze un deficit mare.

Este un subiect tehnic, știu, dar este foarte ușor de cuantificat. Aici se vede foarte simplu și se măsoară foarte ușor încrederea finanțatorilor. România a reușit să finanțeze un deficit mult mai mare la dobânzi mult mai mici. Aceasta este informația. Investitorii au avut încredere să ne ofere sume mai mari la costuri mai mici.

Și vă spun astăzi în premieră că deși ne-am împrumutat mult mai mult pentru a finanța cheltuieli mai mari și pentru că am avut venituri mai mici la buget, cheltuielile cu dobânzile sunt mai mici. Este un record.”, a declarat Florin Cîțu.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole