Antena 3 CNN Economic Ministrul Energiei: Am alocat 1,5 miliarde de lei pentru mărirea capacităţii la Complexul Energetic Oltenia

Ministrul Energiei: Am alocat 1,5 miliarde de lei pentru mărirea capacităţii la Complexul Energetic Oltenia

2 minute de citit Publicat la 22:32 02 Mai 2017 Modificat la 22:32 02 Mai 2017

Peste 1,5 miliarde de lei au fost alocaţi pentru extinderea exproprierilor necesare măririi capacităţii Complexului Energetic Oltenia (CEO) în Jilţu de Sud şi Roşia, în condiţiile în care singura carieră din care se mai exploata era aproape de epuizare, a anunţat, marţi, la Antena 3, ministrul Energiei, Toma Petcu. 

"Problema principală la CE Oltenia, atunci când am preluat mandatul, era faptul că singura carieră din care exploatau ei şi unde mai aveau rezerve era cea din Jilţu de Nord, dar care era şi aproape de epuizare, la final de capacitate. Compania a transmis în anii anteriori, chiar din 2014, notificări către minister şi către Guvern, în sensul că aveau nevoie să extindă aceste exproprieri, iar acestea, conform legii, se pot face în baza unor Hotărâri de Guvern şi pe sume date de Guvern, nu din sumele proprii ale companiilor. Este vorba de Jilţu de Sud şi Roşia. Imediat ce s-a creionat bugetul am mers la domnul prim-ministru şi la ministrul de Finanţe şi am explicat cât de importantă este această extindere. Dacă nu ai materia primă nu mai putem vorbi de funcţionare. Deci, am alocat pentru CEO 1,5 miliarde de lei pentru aceste exproprieri, o sumă importantă pentru bugetul României. Am lucrat la HG pentru aceste exproprieri pentru Jilţu de Sud şi Roşia, ceea ce înseamnă o mărire de capacitate foarte importantă pentru cei de la Oltenia", a spus Petcu. 

Întrebat despre disponibilizările masive de la CEO, şeful de la Energie a precizat că s-a reuşit reducerea la jumătate a personalului convenit iniţial prin planul de reorganizare şi de restructurare, subliniind că se lucrează şi la aplicarea unor scheme de reconversie profesională pentru cei disponibilizaţi. 

"Planul de reorganizare şi de restructurare pe care şi l-au asumat anul trecut şi care este convenit cu Uniunea Europeană prevedea să disponibilizăm 2.000 de oameni, dar am avut o discuţie cu conducerea de la CEO şi cu cei din Consiliul de Administraţie şi le-am explicat că dacă este posibil din cei 2.000 să mai reducem şi am convenit să fie doar 1.000 de salariaţi, iar din aceşti o mie să se uite la partea de TESA, acolo unde de-a lungul timpului din diverse motive au fost încărcate schemele, adică s-au adus oameni în plus. Aceste lucruri s-au şi întâmplat într-o bună înţelegere cu sindicatele, pentru că este obligatoriu pe Legea dialogului social, să avem şi partenerii sociali. Astfel, din cei 1.000 de salariaţi, care peste 80% provin din partea de TESA sau unii se pensionau la termen anul acesta, au preferat să aplice pe această schemă şi să se fie disponibilizaţi prin Ordonanţă", a spus ministrul Energiei.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole