Ministrul Educației, Mircea Dumitru, e declarat, marți, că nu a fost colaborator al Securității și nu a făcut poliție politică, așa cum se arată într-un articol apărut azi în presa scrisă. Mai mult, ministrul spune că este vorba și de o calomnie și se gândește să-și apere onoarea în instanță.
”Știrea este complet falsă, nu am fost colaborator al Securității, nu am făcut poliție politică, nu am fost membru al Securității”, a spus ministrul Educației, Mircea Dumitru, marți, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.
Mai mult, ministrul spune că are și adeverință de la CNSAS că nu a făcut poliție politică.
”Nu avea cum să descopere așa ceva, din moment ce nu am fost membru al Securității. Mai mult, am și adeverință de la CNSAS, în care se spune foarte clar că nu am făcut poliție politică și nu am fost colaborator. A fost eliberată acum mai mulți ani, când am fost rector la universitate. Este o știre falsă”, a explicat Mircea Dumitru.
Întrebat dacă a fost abordat de fosta Securitate, ministrul Educație a negat și acest lucru. ”Știrea nu are niciun fel de bază reală”, a spus Dumitru. Articolul apărut în presă se va lăsa, probabil, cu urmări în justiție, după cum a arătat Mircea Dumitru. ”E destul de probabil (să mă îndrept împotriva lor - n.r.), din moment ce am aceste dovezi”, a încheiat ministrul Mircea Dumitru.
Care sunt acuzațiile
Reacția lui Mircea Dumitru apare în contextul în care mai multe publicații susțin, citând surse din CNSAS, că acesta ar fi semnat un angajament cu Securitatea, pe când era student la Filosofie, în anul 1980, primind numele de cod „Negulescu“.
Angajamentul cu Securitatea a fost semnat la 23 octombrie 1980, pe când Mircea Dumitru era student la Facultatea de Filosofie şi Istorie din Universitatea Bucureşti. Conform unor surse CNSAS, sub numele de cod „Negulescu“, Mircea Dumitru dădea informaţiii despre studenţii români şi străini.
Născut la 14 iulie 1960, Mircea Dumitru a fost rector al Universităţii Bucureşti şi ocupă fotoliul de ministru al Educaţiei din iulie 2016.
Surse din CNSAS au confirmat pentru antena3.ro faptul că instituția verifică miniștrii Guvernului Cioloș. "Aproape i-am terminat pe toți. Mai sunt vreo 6-7. Trebuie să ne vină documentele de peste tot, de la toate instituțiile, nu doar ceea ce avem noi", au precizat acestea.