Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat ministrului de Interne, Carmen Dan, şi Jandarmeriei să explice de ce "au fost lăsate elemente violente să distrugă o manifestaţie paşnică".
"Solicit doamnei ministru de Interne şi Jandarmeriei lămuriri scrise urgente şi clare de ce şi cum a fost posibil să fie lăsate elemente violente să distrugă o manifestaţie paşnică cu tot Ministerul de Interne de faţă acolo", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El s-a declarat nemulţumit de modul în care MAI şi Jandarmeria au acţionat faţă de grupurile de "demonstranţi violenţi".
Ministrul de Interne Carmen Dan a răspuns public, la scurt timp, și a explicat că nu a primit informări referitoare la intențiile de provocare.
Iată declarațiile ministrului:
Ieri, în data de 1 februarie, acțiunile de protest au fost promovate prin intermediul rețelelor de socializare, în special pe pagina „Corupția ucide” prin evenimente sub titulatura: nu, legii grațierii și amnistiei. Cu această ocazie am observat implicarea unor personalități publice, formatori de opinie sau membri ai unor formațiuni politice pentru susținerea acestor proteste în stradă. Vă pot da și câteva exemple: Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Robert Turcescu, Emilia Șercan, Lucian Mândruță, Nicușor Dan, Clotilde Armand, Cătălin Tolontan sau Andrei Gheorghe.”
Ne-am confruntat cu situații în care, pe site-urile de socializare, au fost publicate adrese de domiciliu ale unor lideri politici și numerele de telefon ale miniștrilor, ceea ce a accentuat și mai mult presiunea străzii și a crescut gradul de emoție negativă. Respectivele informații erau protejate de legea datelor cu caracter personal. Cu toate acestea, au devenit publice. Și eu am avut telefonul blocat, din cauza acestor mesaje și telefoane primite.
Protestul din Capitală a început ieri dimineață, în jurul orei 08:30. După-amiază, oamenii au ieșit în stradă și în alte 69 localități. Din totalul celor 70 de manifestații, 13 au fost avizate, 30 au fost marșuri de protest. La aceste eveniment au participat în jur de 200.000 de persoane în toată țara. Cel mai mare grad de participare a fost în București.
Manifestațiile organizate la nivel teritorial s-au desfășurat în condiții de normalitate, nefiind semnalate incidente, tendința participanților fiind de colaborare cu forțele de ordine.
Măsurile de asigurare a ordinii publice au fost executate de 7.724 de lucrători MAI. În municipiul București, au particiapt 1.567 de lucrători ai MAI.
Inițial, s-a încercat dialogul cu manifestanții recalcitranți, pentru stoparea agresiunii lor, fără rezultat. În această situație, s-a acționat în mod gradual, prin utilizarea progresivă a mijloacelor de intervenție din dotare. Pompierii au intervenit imediat pentru stingerea incendiilor provocate de persoanele cu comportament violent. În Piață, ajutate și de protestatari pașnici, echipajele MAI au putut identifica mai ușor protestatarii violenți, care aveau asupra lor materiale pirotehnice, arme albe și sticle cu substanțe inflamabile.
Acțiunea Jandarmeriei Române a fost îndreptată către protecția persoanelor, respectarea condițiilor de legalitate, separarea protestatarilor violenți de marea masă a participanților, mai ales că în piață erau și mulți copii.
În urma confruntărilor, 79 de persoane din grupul persoanelor agresive au fost conduse la sediile secțiilor de poliție. Au fost întocmite dosare penale pentru o persoană care deținea droguri de mare risc.
Legat de schimbul de date între SRI și MAI
Eu nu am primit informări cu privire la intenții de provocare. Aseară, între orele 19:43 și 22:55, în mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ștefu și șeful Poliției, au semnat mesaje SMS din partea unui ofițer SRI în care se face referire exclusiv la posibila prezență la protest a anumitor persoane, în general activiști care participă constant la astfel de evenimente cât și la prezența unor membrii ai galeriilor, la modul general. (...) Nu au fost informații inedite venite din partea SRI. Era de notorietate faptul că între orele 18:45 și 20:00, la CS Dinamo, situat la 1,5 km de Piața Victoriei, se desfășura meciul de handbal între Steaua și Dinamo. La eveniment au participat 1.500 de spectatori. Unii dintre membrii acestor galerii au venit în Piața Victoriei. Acest lucru a făcut imposibil controlul și stoparea accesului acestora în piață. Nu puteam solicita blocarea suporterilor în sala de sport Dinamo. Blocarea acestora ar fi însemnat încălcarea legii. Ulterior, unii suporteri s-au regrupat și au fost localizați în extremitățile Pieții Victoriei, de unde au și inițiat acțiunile cu caracter provocator. Acțiunea forțelor de ordine a condus, în prima fază, la izolarea și dispersarea grupurilor agitatoare. Ulterior, o parte dintre acestea s-a repoziționat în alte locuri, de unde au atacat din nou forțele de ordine. Vreau să mulțumesc protestatarilor pașnici. Comunicarea acestora cu forțele de ordine a fost ireproșabilă. Mulțumesc personalului MAI, jandarmi, polițiști, pompieri, pentru îndeplinirea misiunilor. Noi am acționat în mod determinat și constant pentru îndepărtarea oamenilor care protestau violent.
Pentru evenimentele de ieri, sunt niște oameni vinovați. Acești oameni, care au încercat să zdruncine România, vor fi identificați și vor fi trași la răspundere. Vă spun și dumneavoastră așa cum am spus colegilor - adevărul trebuie aflat, indiferent cât de dureros este. MAI are acest rol, aflarea adevărului.