Antena 3 CNN Externe Ministrul de Externe din Polonia și-a dat drumul la gură într-o discuție cu farsorii ruși Vovan și Lexus. Cu cine a crezut că vorbește

Ministrul de Externe din Polonia și-a dat drumul la gură într-o discuție cu farsorii ruși Vovan și Lexus. Cu cine a crezut că vorbește

de Adrian Iclozan    |   

Farsorii ruși Vovan şi Lexus, cunoscuți pentru capcanele telefonice în care i-au atras pe mai mulți politicieni occidentali, au făcut încă o "victimă". De astă dată, l-au indus în eroare pe ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski, de la care au obținut declarații despre războiul din Ucraina, relatează Agerpres, citând agențiile de presă internaționale.

Unul dintre farsorii ruși l-a contactat pe Sikorski și s-a prezentat drept fostul președinte ucrainean Petro Poroşenko.

Într-o înregistrare audio cu această conversație, cei doi discută despre sprijinul Poloniei pentru Ucraina în războiul declanșat de Rusia, dar și despre NATO și despre sabotajul asupra gazoductelor Nord Stream.

Întrebat despre acest sabotaj, care ar fi fost executat de ucraineni, ministrul polonez a spus că "americanii aveau informații avansate despre plan, dar nu l-au oprit". 

"Noi, în Polonia, credem că cel care l-a executat a făcut o treabă bună", a adăugat Sikorski.

Cu privire la o eventuală aderare a Ucrainei la NATO, ministrul polonez a opinat că unele state occidentale folosesc această idee "ca monedă de schimb" în discuțiile cu Rusia.

Sikorski a insistat însă că în Europa Occidentală nu există nicio dorință de a intra în război cu Rusia, aceasta fiind o "linie roșie absolută".

De asemenea, ministrul a negat că țara sa ar putea trimite soldați în război de partea Ucrainei și a dezmințit o eventuală amplasare de arme nucleare americane în Polonia.

Întrebat despre perspectiva ca Donald Trump să devină președinte al SUA, el a dezvăluit că a vorbit cu oameni din anturajul candidatului republican, iar aceștia i-au spus că Trump "va amenința Rusia cu o escaladare a conflictului din Ucraina" pentru a încerca să obțină un acord de pace între părți.

Ministrul polonez de externe este auzit în înregistrare criticând încercările Kievului de a organiza conferințe de pace cu participarea mai multor țări, în absența Rusiei, estimând că astfel de inițiative sunt ineficiente.

Înregistrarea dialogului a fost difuzată de comedianții ruși în ziua în care secretarul american de stat Antony Blinken se întâlnea la Varșovia cu ministrul polonez de Externe. 

Un purtător de cuvânt al MAE polonez a declarat că secvența audio datează, probabil, din luna martie și a exprimat suspiciunea că aceasta ar fi fost editată.

Fost și actual ministrul polonez: "Alianța țării cu SUA, un rahat care nu face două parale"

La solicitarea AFP, cei doi comedianți ruși au dat asigurări că discuția a fost autentică, dar au refuzat să precizeze data acesteia.

Radoslaw Sikorski a mai fost ministru de externe şi între anii 2007-2014, în precedentele guverne conduse de actualul premier Donald Tusk.

În 2014 el a fost implicat într-un scandal de proporții, provocat de publicarea în presă a unor extrase compromițătoare din discuțiile purtate de mai mulți responsabili politici și de oameni de afaceri.

Discuțiile au avut loc în restaurante, unde protagoniștii au fost înregistrați pe ascuns.

Într-una dintre acele discuții private, Sikorski a calificat la momentul respectiv alianța Poloniei cu SUA drept un "rahat care nu face nici două parale".

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile