”Luni și marți am participat la cinci evenimente deosebite:
- luni seara am celebrat, la invitația și împreună cu ambasadorul Germaniei, ES D-nul Peer Gebauer, dar și împreună cu înalte oficialități ale statului român, 30 de ani de la unificarea Germaniei. Un exemplu de succes diplomatic, facilitat de conjunctura internațională a momentului respectiv, care a dus la crearea unuia dintre cele mai puternice state ale lumii. Unirea unei națiuni între granițele aceluiași stat este posibilă când oamenii își manifestă, democratic dar covârșitor, acest dorința pentru acest ideal.
- am participat apoi la sărbătorirea a 62 de ani de independență a Nigeriei alături de ES D-na Safiya Ahmad Nuhu, ambasadoarea acestui mare stat african la București și Sofia. A fost o onoare a Ministerului Culturii să pună la dispoziția gazdelor Sala Mică a Teatrului Național din București pentru acest eveniment, mai ales că seara a fost îmbogățită de dansuri și muzică tradițională nigeriană.
[GAL layout="2"]- marți dimineață am participat, alături de premierul Nicolae Ciucă, la semnarea contractelor de finanțare pentru două obiective culturale majore: Muzeul pentru istoria evreilor și al holocaustului din București și complexul muzeal Memorialul Închisoarea Tăcerii de la Râmnicu Sărat.
Sunt două instituții extrem de importante pentru a păstra în memorie și părțile întunecate ale istoriei, pentru a-i cinsti pe cei care au fost victime nevinovate spre a nu mai fi posibilă repetarea unor asemenea atrocități.
- la prânz am vizitat mini-expoziția Ministerului Culturii din Palatul Parlamentului ocazionată de Conferința Plenipotențiarilor ITU. Merita să fim prezenți în ochii celor peste 2000 de delegați și în acest fel, punând față în față pe Nicolae Grigorescu și pe Aurel Vlaicu.
- seara am adresat câteva cuvinte invitaților, membri ITU, ambasadori, miniștri, parlamentari, la premiera operetei "Crai Nou", aflată la prima reprezentație după recuperarea partiturilor originale de către Daniel Jinga, managerul de acum al ONB. A fost un alt eveniment organizat de Ministerul Culturii pentru a da ocazia delegaților ITU să ia contact, pe durata șederii lor, cu cultura română”, a transmis Lucian Romașcanu într-o postare pe Facebook.