Antena 3 CNN Politică Ministrul Agriculturii, declarație inedită: „Nu ești viu, dacă...”

Ministrul Agriculturii, declarație inedită: „Nu ești viu, dacă...”

3 minute de citit Publicat la 19:09 11 Dec 2017 Modificat la 19:09 11 Dec 2017

Cotlete de berbecuţ cu sos de rodie cu nuci şi prune, coaste de oaie cu sos de vin şi bulz cu ou de prepeliţă poşat sau miel în stil mediteranean cu cartof dulce au fost doar câteva din bunătăţile pe bază de carne de oaie pregătite de bucătarii de la HoReCa School, unde ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dorit să participe alături de presă, ca să "saliveze" şi să deguste, în contextul derulării programului "Alege oaia" .

Întrebat dacă are informaţii în ceea ce priveşte creşterea consumului de carne de oaie, de la lansarea programului, ministrul a susţinut că este prea devreme, însă a adăugat că a observat o creştere a cererii pe piaţă.

"Nu avem date, este prea devreme, dar se vede de la o zi la alta în piaţă că mai multă lume caută carne de oaie. Iată, aici sunt bucătari asistaţi de profesori, care fac meniuri excepţionale, pe care le pregătesc minuţios. Eu le-am gustat şi sper să le gustaţi şi dumneavoastră, iar gazdele să vă dea o porţie din cele pregătite ca să vă daţi cu părerea, pentru a informa corect opinia publică. Eu vreau să mulţumesc consilierului meu că mi-a creat această surpriză: oferta şcolii de bucătari de a face o lecţie deschisă în care să putem constata cum se prepară produsele din carne de oaie în diferite reţete. Cred că şi dumneavoastră aţi salivat şi o să salivaţi cu siguranţă dacă sunteţi într-o bucătărie. Ce altceva să faci când intri într-o bucătărie? Trebuie să vezi, să salivezi şi apoi să mănânci pur simplu.(...) Nu eşti viu, dacă nu salivezi, şi eu încă salivez", s-a exprimat plastic ministrul Agriculturii.

Daea s-a declarat nu de puţine ori un mare fan al cărnii de oaie, dar şi al acestui animal, în condiţiile în care ar putea să o consume chiar şi după desert.

"V-am spus consum acasă carne de oaie şi dacă aş putea aş lua şi după prăjituri. Oaia îmi place şi nu de acum ci dintotdeauna. Eu preţuiesc acest animal. V-am mai spus că este o specie extrem de valoroasă pentru ţară şi dacă reuşim şi sper să reuşim să creştem consumul de carne de oaie în România este extraordinar de bine. Înseamnă că ne-am atins obiectivul. România are produse foarte bune, dintr-un animal atât de valoros care păşunează, care este foarte curat şi foarte gustos şi care trebuie valorificat, pentru că răspunde la interesul pe care îl au producătorii, crescătorii de animale, dar mai ales consumatorii. Ei doresc produse româneşti curate şi sigure", a explicat şeful MADR.

Ministrul a spus presei că nu renunţă la carnea de oaie nici de Crăciun, chiar dacă va consuma conform tradiţiei şi carne de porc, pentru că îi place la fel de mult.

"Îmi place şi porcul, am demarat şi aici un program cu lanţul Kaufland. Îmi plac şi porcul şi vita şi oaia şi pasărea, îmi plac produsele româneşti, au valoare foarte bună şi de ce să nu le consumăm pentru că sunt făcute cu sudoare şi greutate, dar cu mult suflet, cum spun şi eu de fiecare dată. (...) Mănânc de toate, însă cu siguranţă voi păstra ritualul zilelor de la sfârşit de an, când ne întâmpină Crăciunul şi apoi Anul Nou, pe care îl întâmpinăm şi apoi vrem să îl împuşcăm, cum facem fiecare dintre noi bucuroşi că am trecut sănătoşi în noul an", a adăugat Daea.

Acesta a anunţat că bilanţul campaniei "Alege oaia" este programat undeva la jumătatea anului viitor, după Paşte, pentru că activitatea acestuia va continua şi în 2018.

"Vrem să vedem şi după Paşte ce se întâmplă, pentru că vom continua, nu se opreşte aici activitatea. V-am spus, vom merge în fiecare capitală de judeţ şi vom diversifica modul de desfăşurare al acestui program pe care îl secondaţi şi îl prezentaţi cum nu se poate mai bine pentru promovarea produsele româneşti", a mai spus acesta.
 

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole