Antena 3 CNN Externe Ministru israelian: Blocarea ajutoarelor în Gaza e "justificată și morală" dar ”nimeni nu ne va lăsa să provocăm moartea a 2 milioane"

Ministru israelian: Blocarea ajutoarelor în Gaza e "justificată și morală" dar ”nimeni nu ne va lăsa să provocăm moartea a 2 milioane"

de Adrian Iclozan    |   

Ministrul israelian de Finanțe, Bezalel Smotrich, a evocat moartea prin înfometare a întregii populații din enclava palestiniană Gaza, unde statul evreu desfășoară de aproape zece luni o operațiune de distrugere a mișcării islamiste Hamas, în urma atacurilor din 7 octombrie 2023.

Times of Israel citează declarația acestui ministru de extremă dreapta, a cărui formațiune - Partidul Sionist Religios - asigură supraviețuirea guvernului condus de Benjamin Netanyahu.

"Aducem ajutoare (în Gaza, n.r.) pentru că nu avem de ales. Nu putem, în realitatea globală actuală, să gestionăm un război. Nimeni nu ne va lăsa să provocăm moartea prin înfometare a două milioane de civili, chiar dacă ar putea fi justificat și moral până când ostaticii noștri vor fi înapoiați (...) Trăim astăzi într-o anumită realitate, avem nevoie de legitimitate internațională pentru acest război", a spus Smotrich.

El a adăugat că Israelul trebuie să recâștige controlul deplin asupra transporturilor care intră în enclava palestiniană, plasându-se în opoziție pe acest subiect cu armata și cu ministrul Apărării, Yoav Gallant.

"Nu știu dacă prim-ministrul (Netanyahu) nu vrea sau nu este în stare să-i controleze (pe militari și pe ministrul Apărării, n.r.)", a opinat Smotrich, potrivit căruia "jefuirea ajutoarelor" pentru Gaza este "factorul principal" de extindere a războiului.

Ministrul de extremă dreapta mai afirmă că, dacă Israelul nu s-ar fi retras din Gaza în 2005, masacrul din 7 octombrie nu ar fi avut loc.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a spus în trecut că este nerealist ca israelienii să revină în  Gaza, spre furia aliaților de extremă dreaptă.

IDF anunță eliminarea unui ministru Hamas care "jefuia ajutoare"

Forțele Israeliene de Apărare, IDF, au anunțat că l-au ucis, duminică, într-un atac aerian, pe Abd al-Fattah al-Zari’i, ministrul Economiei în guvernul Hamas.

Potrivit IDF, oficialul respectiv se ocupa, de fapt, cu extinderea arsenalului Hamas și cu jefuirea ajutoarelor pentru populația din enclavă.

Concret, Abd al-Fattah al-Zari’i ar fi fost agent în divizia de producție a Hamas, care se ocupă cu creșterea capacităților militare ale grupării islamiste, "inclusiv prin schimbul de informații cu alte organizații teroriste din Orientul Mijlociu", afirmă IDF.

Demnitarul respectiv ar fi fost răspunzător și pentru distribuția de combustibil, gaz și fonduri pentru "activități teroriste".

Presa palestiniană a relatat că al-Zari’i a fost ucis în Deir al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza, iar mama sa a fost, de asemenea, ucisă în atac.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile