Antena 3 CNN Externe Ministerul rus de Externe: Ucraina a realizat dezvoltarea componentelor de arme biologice în apropierea granițelor Rusiei

Ministerul rus de Externe: Ucraina a realizat dezvoltarea componentelor de arme biologice în apropierea granițelor Rusiei

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 23:34 08 Mar 2022 Modificat la 23:34 08 Mar 2022

„Confirmăm faptele curățirii de urgență de către regimul de la Kiev a urmelor programului biologic militar implementat de Kiev cu finanțare de la Departamentul Apărării SUA, care au fost dezvăluite în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina", se spune în comentariu, potrivit TASS.

În special, vorbim despre instrucțiunea Ministerului Sănătății al Ucrainei privind eliminarea promptă a stocurilor depozitate de agenți patogeni periculoși, trimis la toate laboratoarele biologice”.

Potrivit Zakharova, documentația primită este analizată cu atenție de experții din trupele de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice. „Cu toate acestea, chiar și acum putem concluziona că dezvoltarea componentelor de arme biologice a fost realizată în biolaboratoarele ucrainene din imediata vecinătate a teritoriului rus”, a menționat diplomatul.

Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe a indicat că este necesară distrugerea urgentă a agenților patogeni deosebit de periculoși pentru a preveni divulgarea faptelor de încălcare de către Ucraina și Statele Unite ale articolului I din Convenția privind interzicerea produselor biologice și toxinelor. Arme (BTWC).

„Această informație confirmă validitatea afirmațiilor pe care le-am făcut în mod repetat în contextul implementării BTWC în legătură cu activitățile biologice militare ale Statelor Unite și ale aliaților săi în spațiul post-sovietic. Pentru a le înlătura, noi nu exclud activarea mecanismelor articolelor V și VI din BTWC, conform cărora statele participante ar trebui să se consulte între ele în rezolvarea oricăror probleme referitoare la scopul Convenției sau în legătură cu punerea în aplicare a prevederilor acesteia, precum și să coopereze în realizarea oricăror investigații privind posibilele încălcări ale obligațiilor din BTWC”, a adăugat Zakharova.

Necesitatea de a consolida regimul BTWC

În acest sens, Moscova consideră că este necesar să se ia măsuri decisive pentru întărirea regimului BTWC, subliniază comentariul. „Suntem pentru reluarea lucrărilor la un protocol obligatoriu din punct de vedere juridic la Convenție cu un mecanism de verificare eficient, pe care Statele Unite îl blochează din 2001.

În acest sens, solicităm crearea unui grup de lucru deschis în cadrul Convenției. BTWC, care este în interesul marii majorități a statelor participante”, a explicat Zakharova.

Rusia promovează, de asemenea, inițiative de creare a detașamente biomedicale mobile pe site-ul BTWC pentru a oferi asistență în cazul utilizării armelor biologice și pentru a combate epidemiile de diferite origini. Moscova sprijină, de asemenea, inițiativa de a înființa un Comitet Consultativ Științific pentru a analiza realizările științifice și tehnologice și pentru a oferi statelor recomandări relevante, a subliniat Zakharova.

„În plus, ne propunem să includem în raportările anuale prezentate de statele părți la Convenție, ca parte a măsurilor de consolidare a încrederii, informații privind activitățile biologice militare desfășurate în străinătate. Numai astfel de pași cuprinzătoare vor face posibilă plasarea activității biologice militare a Statele Unite şi aliaţii săi din spaţiul post-sovietic, ca şi în alte regiuni ale lumii, sub strâns control internaţional şi să asigure îndeplinirea verificabilă de către statele membre BTWC a obligaţiilor ce le revin”, a conchis diplomatul.

Laboratoare din Ucraina

Pe 6 martie, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat reporterilor că Forțele Armate Ruse, în timpul unei operațiuni speciale în Ucraina, au dezvăluit faptele unui program biologic militar în derulare finanțat de Statele Unite.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole