Antena 3 CNN Actualitate Virgil Popescu: ”Vom avea o iarnă complicată!”

Virgil Popescu: ”Vom avea o iarnă complicată!”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că românii vor avea parte de o iarnă complicată în privința alimentării cu gaze naturale, însă, potrivit acestuia, țara noastră nu este atât de dependentă de gazul rusesc.

de Laura Dinu    |   

Pe de altă parte, ministrul dă asigurări că România va trece cu bine peste această iarnă, în acest moment țara noastră având gaz înmagazinat în proporție de 75,5% din capacitate. Mai mult decât la data de 1 noiembrie, anul trecut.   

„Eu am spus de mai mult timp: vom avea o iarnă complicată și monitorizăm complet și continuu fluxurile de gaze. E adevărat, România nu este atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene. Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă”, a arătat ministrul energiei, Virgil Popescu, la Digi24.

Mai mult decât atât, ministrul dă asigurări că România poate trece cu bine peste iarnă.  

„Vom trece, avem cantitățile de gaze necesare. În momentul de față avem 2,306 miliarde de metri cubi, reprezentând 75,6 la sută din capacitatea de înmagazinare, adică vreau să vă zic că am depășit cifra de la 1 noiembrie anul trecut, deci avem mai mult decât aveam la 1 noiembrie anul trecut. Deci, o să depășim cu certitudine, în noiembrie anul ăsta o să fie peste 80 la sută, dar nu m-aș hazarda să spun cu cât, pentru că pe măsură ce se duce timpul și temperatura scade - și suntem în septembrie, încă mai înmagazinăm bine în septembrie - crește și consumul și atunci din producția internă și puțin din importul care vine se înmagazinează mai puțin. Deocamdată încă suntem, eu cred că la începutul lui 1 octombrie, o să fim peste 80 la sută”, a arătat Virgil Popescu.   

Capcanele din Ordonanţa de reglementare a preţurilor din energie | Efecte: Explozia preţurilor la utilităţi

Mult aşteptata Ordonanţă de reglementare a preţurilor din energie este plină de capcane, atrag atenţia specialiştii.

Spre exemplu, unul dintre efecte ar putea fi explozia preţurilor la utilităţi. 

Surse politice spun că e posibil ca cei din coaliţie să modifice ordonanţa, atunci când aceasta va ajunge în Parlament. 

Chiar dacă ordonanța păstrează prețul mic pentru consumatorii casnici, îl lasă la liber la piața liberă de energie, pentru serviciile publice, pentru iluminat stradal, pentru serviciul de apă și canalizare, pentru telefonia mobilă.

La acest serviciu, specialiștii au și atras atenția că vor crește foarte mult costurile abonamentelor, atât fixe, cât și mobile, în cazul în care Guvernul nu va găsi o soluție pentru aceste servicii.

Este vorba de cele comunale, însemnând curățenia stradală, firmele de salubritate, toate vor avea costuri mult mai mari, pentru că de acum înainte vor trebui să cumpere energie electrică la prețul pieței, ceea ce nu se întâmpla înainte, pe vechea ordonanță de urgență. 

Acolo era un preț mult mai mic, acum însă un preț redus, de 0,68 de lei pe kWh, au doar consumatorii casnici care consumă până la 100 de kWh, 80 de bani pentru cei care consumă între 100-300 kWh, inclusiv serviciile sociale (spitale, școli, asistența socială sau instituțiile publice - toate acestea vor avea un preț redus). 

Însă serviciile comunale, apă, canalizare, iluminat stradal vor avea prețul energiei mult mai mare, ceea ce va însemna o explozie a prețurilor: prețuri la energie și de 10 ori mai mare, care se vor regăsi în facturile pe care le trimit către primării, iar primăriile vor trebui să le ia din taxele locale.

Subiecte în articol: Virgil Popescu
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă