Antena 3 CNN Externe Miniștrii de la Londra și-au dat drumul la gură la adresa lui Donald Trump înainte de a ajunge în guvern. Ce cred ei despre republican

Miniștrii de la Londra și-au dat drumul la gură la adresa lui Donald Trump înainte de a ajunge în guvern. Ce cred ei despre republican

de Adrian Iclozan    |   

Noul secretar pentru Afaceri Externe de la Londra și echipa sa pot doar să se roage și să spere că, dacă ajunge din nou președintele SUA, Donald Trump este pregătit să ierte și să uite remarcile cam neșlefuite ale actualilor diplomați britanici, notează Politico.

În caz contrar, lucrurile nu arată prea bine între cei doi aliați separați de apele Atlanticului.

Publicația a inventariat comentariile făcute de membrii noii echipe din Ministerul britanic de Externe.

Astfel, actualul titular al portofoliului din guvern, David Lammy, pe când avea doar calitatea de parlamentar laburist, l-a catalogat pe Donald Trump drept "sociopat" și "rasist, simpatizant al Ku Klux Klan-ului și al naziștilor".

Pe măsură ce perspectiva unei a doua președinții Trump a căpătat consistență, Lammy a adoptat un ton mai reținut. El a "descoperit"  că poziția lui Trump privind securitatea europeană "este adesea înțeleasă greșit" și a invocat presupuse "puncte comune" cu JD Vance, candidatul lui Trump pentru funcția de vicepreședinte.

Când a fost chestionat de jurnaliști cu privire la remarcile sale mai vechi, șeful diplomației de la Londra a replicat cu maximă sinceritate că "în trecut, toți politicienii au avut ceva de spus despre Trump".

Membrii actualei echipe de la Ministerul britanic de Externe au semnat o moțiune parlamentară anti-Trump în 2019

Remarca este, cu siguranță, valabil pentru figurile-cheie din noua echipă ministerială a lui Lammy, însărcinate cu facilitarea relațiilor Marii Britanii cu restul lumii.

Astfel, Stephen Doughty, noul responsabil ministerial pentru America de Nord, și Catherine West, însărcinată cu regiunea Indo-Pacifică, au susținut în aprilie 2019 o moțiune parlamentară extrem de dură, care cerea guvernului conservator de atunci să anuleze vizita de stat a lui Trump în Regat. Vizita a avut, totuși, loc în luna iunie, același an.

Textul moțiunii, pe care l-a semnat și Anneliese Dodds, însărcinată cu Dezvoltarea în ministerul lui Lammy, spunea că parlamentul britanic "deplânge bilanțul președintelui american Donald Trump, inclusiv misoginismul, rasismul și xenofobia" liderului de atunci al SUA, precum și "partajarea de către acesta a conținutului online legat de o organizație extremistă de extremă dreapta din Regatul Unit".

De asemenea, grupul de laburiști a atacat vehement decizia lui Trump de a se retrage din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Deși nu au forță legislativă, astfel moțiuni sunt o modalitate prin care parlamentarii își înscriu opiniile în registrul oficial și generează "combustibil" pentru campaniile politice, notează Politico.

Atacurile laburiștilor la adresa lui Trump au mers dincolo de moțiunea parlamentară

Politicianul laburist Stephen Doughty, însărcinat în prezent cu relațiile cu America de Nord în Ministerul britanic de Externe, l-a acuzat în trecut pe Donald Trump că dă dovadă "de o lipsă totală de empatie și de considerație față de tot ceea ce nu este în mod direct în interesul său personal".

Anneliese Dodds a spus, la rândul ei, la BBC, că relația specială dintre Regatul Unit și SUA "se bazează pe valori democratice de care, din păcate, președintele Trump nu ține cont".

Catherine West, o altă colaboratoare actualului șef al diplomației de la Londra, a făcut următoarea declarație în ziua în care Joe Biden și-a luat în primire mandatul prezidențial: "În timp ce Trump și politica sa de dezbinare și ură ies din scenă pentru ultima oară, alegerea lui Joe Biden și a Kamalei Harris reprezintă o sursă de speranță".

Trump & Co ar putea da dovadă că au memorie bună dacă ajung la Casa Albă

Woody Johnson, ultimul ambasador american al lui Trump în Regatul Unit, l-a avertizat recent pe David Lammy că "oamenii își vor aminti toate acele comentarii" care nu au fost "înțelepte" la adresa liderului republican.

Fiul lui Trump, Eric, a respins comentariile din trecut ale actualului secretar de stat britanic drept "prostii menite să facă titluri clickbait".

Politico remarcă faptul că, ajunși la putere în urma legislativelor anticipate din iulie anul curent, laburiștii s-au străduit să construiască punți cu tabăra liderului republican. 

Totuși, planurile de numire a unui nou ambasador al britanic la Washington rămân înghețate, în așteptarea rezultatului alegerilor din 5 noiembrie.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile