Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ministerul Justiției, campanie de informare pentru victimele hărțuirii sexuale. Gorghiu: Să nu vă fie frică să raportaţi abuzatorii

Ministerul Justiției, campanie de informare pentru victimele hărțuirii sexuale. Gorghiu: Să nu vă fie frică să raportaţi abuzatorii

Ministerul Justiției lansat o campanie de informare pentru victimele hărțuirii sexuale. Alina Gorghiu a publicat miercuri și un ghid simplu pentru ca victimele să știe cui să se adreseze, cum pot fi protejate și care este legislația în domeniu.

  • „Ești hărțuit sexual în momentul în care un coleg de muncă, de școală, de facultate ți-a pretins în mod repetat favoruri de natură sexuală, dacă în acest mod ai fost intimidate sau pus într-o situație umilitoare.”
  • „Folosirea abuzivă a funcției în scop sexual: atunci când o persoană aflată într-o poziție de autoritate îți pretinde favoruri sexuale; adică profesorul tău, șeful tău sau patronal firmei la care lucrezi.” 
  • „Reclamă abuzul. Statul te protejează.” 

Sunt câteva dintre mesajele campaniei de informare desfășurate de Ministerul Justiției pe rețelele sociale, la inițiativa ministrului Alina Gorghiu. Aceasta încurajează victimele să depună plângere, având la dispoziție instrumente legale eficiente.

„Încurajez fetele sau băieții să facă sesizări legat de orice abuzator, indiferent de loc, vârstă, statut social sau calitatea lui! Am făcut acest apel și în trecut, dar revin și azi cu el. Este nevoie. Mizeria nu trebuie ascunsă niciodată sub preș. A sesiza o faptă penală înseamnă a salva o altă potențială victimă. Ministerul Justiției a extins ordinul de protecție pentru orice tip de violență și față de orice tip de agresor; Monitorizarea cu brățara electronică a agresorilor funcționează.”, a transmis Alina Gorghiu.

Din datele Ministerului Justiției, 15.000 de dosare privind infracţiuni sexuale sunt în lucru la parchete în primul semestru de anul acesta, un fenomen în creştere ca raportare. Gorghiu afirmă că sesizările oricărei victime curajoase trebuie să intre rapid în circuitul de analiză. 

Campania de informare pentru victimele hărțuirii sexuale a pornit de la inițiativa Alinei Gorghiu de a pregăti un ghid simplu, pentru ca victimele să știe ce au de făcut, unde să sesizeze, cui să se adreseze, cum pot fi protejate, care este legislația. Acest ghid va fi distribuit, ulterior, fetelor din licee și facultăți.

„Tinerii trebuie să ştie: legea vă apără şi statul modifică legislaţia în continuare pentru a vă apăra şi mai bine. Să nu vă fie frică să raportaţi abuzatorii, indiferent cine sunt! Ministerul Justiţiei îşi va folosi toată expertiza şi vom sprijini cu tot ce trebuie demersurile Ministerului Educaţiei anunţate de ministra Ligia Deca pentru a modifica rapid legislaţia, astfel încât victimele să fie încurajate să sesizeze faptele de hărţuire sau abuz sexual. Indiferent dacă aleg să rămână anonime sau nu”, precizează ministrul Justiției.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile