Sărbătorim astăzi, 27 Martie, puterea oamenilor din toate timpurile și de pretutindeni, de a transmite povești despre esența umanității - viața, prin celebrarea Zilei Mondiale a Teatrului, transmite Ministerul Culturii într-un comunicat.
Le urăm, astfel, „La mulți ani!” tuturor celor care, aflați fie în fața, fie în spatele cortinei, își dedică viața teatrului, dar și celor care sunt îndrăgostiți de arta teatrală și dramaturgică.
Mesajul internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului aparține, în acest an, actriței din Egipt, Samiha Ayoub: „Vă vorbesc astăzi, nu doar pentru a vorbi, nici măcar pentru a-l sărbători pe părintele tuturor artelor -teatrul- de ziua lui mondială. Mai degrabă, vă invit să ne ridicăm împreună, cu toții, mână în mână și umăr lângă umăr, să strigăm cu voce tare, așa cum suntem obișnuiți pe scenele teatrelor noastre, și să lăsăm cuvintele noastre să trezească conștiința întregii lumi, pentru a căuta în noi esența pierdută a umanității: omul liber, tolerant, iubitor, înțelegător, blând și acceptabil. Și vă invit să respingeți această imagine josnică a brutalității, rasismului, conflictelor sângeroase, gândirii unilaterale și extremismului. Oamenii pășesc pe acest pământ și sub acest cer de mii de ani și vor continua să pășească, așa că scoateți-vă picioarele din mocirla războaielor și a conflictelor sângeroase, și lăsați-le la ușa scenei.”
Ziua Mondială a Teatrului este celebrată la data de 27 martie, începând din 1962, la inițiativa Institutului Internaţional de Teatru.
Ziua Autorilor Europeni - 27 martie 2023 | Campanie europeană de promovare a lecturii
Tot astări, România sărbătoreşte pentru prima dată Ziua Autorilor Europeni, o inițiativă a Comisiei Europeane, susținută de Comisarul pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel. Obiectivul major al programului este acela de a încuraja generațiile tinere să citească și astfel, să contribuie la promovarea diversității culturale și lingvistice europene.
Pentru a marca Ziua autorilor europeni, Comisia Europeană organizează trei serii de activități: (i) sesiuni de lectură în școli, (ii) circuite ale autorilor europeni prin școli, biblioteci și librării și care vor susține lecturi din lucrările proprii, dar și (iii) o conferință pe tema promovării lecturii în școli, la nivel local, național și european.
Peste 800 de școli s-au alăturat inițiativei organizând multiple sesiuni de lectură dedicate elevilor și descoperirii literaturii europene.
Pentru detalii privind inițiativa Ziua Autorilor Europeni lansată de Comisia Europeană, puteţi accesa linkul https://culture.ec.europa.eu/cultural-and-creative-sectors/books-and-publishing/day-of-european-authors, precum și Programul Europa Creativă https://twitter.com/europe_creative, https://www.instagram.com/european_youth_eu/.