Antena 3 CNN Economic Ministerul Agriculturii a aprobat folosirea tratamentului pe bază de neonicotinoide la semințele de cereale păioase de toamnă

Ministerul Agriculturii a aprobat folosirea tratamentului pe bază de neonicotinoide la semințele de cereale păioase de toamnă

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 18:15 22 Iul 2024 Modificat la 18:15 22 Iul 2024

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a autorizat utilizarea în situaţii de urgenţă a unui produs din categoria neonicotinoidelor, respectiv imidacloprid, pentru tratarea seminţelor de cereale păioase de toamnă, transmite instituția în cadrul unui comunicat de presă.  

"Măsura a fost luată întrucât România este unul dintre principalii cultivatori de cereale păioase din Uniunea Europeană (locul 4 în anul 2023), suprafaţa cultivată cu cereale în anul 2023 fiind de aproximativ 5 milioane de ha, grâul fiind a doua cultură ca suprafaţă cultivată în România, după porumb. Din cauza condiţiilor geografice şi a schimbărilor climatice (ierni blânde şi primăveri cu temperaturi peste normalul perioadei), România se confruntă din ce în ce mai mult în fiecare an cu mari probleme în ceea ce priveşte atacul dăunătorilor de sol Zabrus tenebrioides şi Agriotes spp., care infestează suprafeţe mari de teren arabil printre care şi culturile de cereale păioase", informează un comunicat al instituţiei.

Potrivit sursei citate, în campania de toamnă a anului 2024, seminţele de cereale păioase de toamnă tratate vor fi folosite doar în zonele cele mai afectate de atacul dăunătorilor Zabrus tenebrioides şi Agriotes spp., unde se depăşeşte pragul economic de dăunare.

MADR precizează că, la nivelul Uniunii Europene, zona stepică în care se întâlneşte cea mai mare presiune a dăunătorilor de sol este prezentă exclusiv în România şi se suprapune cu regiunile agricole care natural au pragul economic de dăunare (PED) depăşit la dăunătorii de sol Zabrus tenebrioides şi Agriotes spp.

"Dacă nu se aplică măsuri specifice de combatere chimică, au loc pierderi importante de producţie şi economice pentru fermierii români. Unica soluţie pentru controlul eficient al acestor dăunători a fost şi rămâne tratamentul seminţelor cu insecticide pe bază de neonicotinoide", precizează reprezentanţii MADR.

În acest an, la nivelul Uniunii Europene au fost acordate peste 100 de derogări, cele mai multe fiind acordate de Austria cu un număr de 23, Spania cu 17, Grecia cu 11 şi Franţa cu 10.

Potrivit MADR, tratamentul seminţelor de cereale păioase de toamnă va fi efectuat numai de prestatorii de servicii autorizaţi. Compania responsabilă de comercializarea produsului de protecţie a plantelor va comercializa produsul direct sau prin distribuitori la operatorii economici prestatori de servicii autorizaţi înregistraţi la oficiile fitosanitare judeţene, care fac dovada că tratamentul va fi efectuat în instalaţii profesionale şi cu personal calificat.

De asemenea, inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare vor efectua controale la prestatorii de servicii autorizaţi. Aceştia vor ţine o evidenţă strictă a loturilor de sămânţă tratată, respectiv cantitatea de produs achiziţionată, cantitatea de produs utilizată, cantitatea de sămânţă rămasă neînsămânţată şi distribuitorul/fermierul pentru care s-a efectuat tratamentul seminţei.

MADR precizează că autorizaţiile temporare reprezintă instrumente legale pe care le au la dispoziţie statele membre pentru a asigura fermierilor accesul la produse de protecţie a plantelor în şi pentru situaţii unde există risc fitosanitar asupra culturilor.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole