România a evidenţiat constant că sistemul de apărare anti-rachetă găzduit la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei şi este în concordanţă cu prevederile relevante ale Cartei ONU, iar perpetuarea în spaţiul public a unei retorici care nu ţine cont de toate aceste elemente „nu este adecvată şi nici în măsură să faciliteze o abordare constructivă”, arată un răspuns al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) la o solicitare Agerpres.
„România a evidenţiat constant atât public, cât şi în contactele cu partenerii, că sistemul de apărare anti-rachetă, găzduit de ţara noastră la Deveselu, nu este îndreptat împotriva Rusiei, având un caracter pur defensiv, în deplină concordanţă cu prevederile relevante ale Cartei ONU”, precizează mesajul MAE.
MAE arată coerenţa, în acest mesaj, cu reprezentanţii NATO. „Această poziţie este împărtăşită de Alianţa Nord-Atlantică, aspect care reiese inclusiv din Declaraţia finală a Summit-ului NATO din 2016, când a fost decisă integrarea sistemului de la Deveselu în sistemul Aliat de apărare anti-rachetă”, subliniază ministerul român de Externe.
MAE apreciază că un mesaj contrar nu ar facilita o „abordare constructivă”.
„În consecinţă, perpetuarea în spaţiul public a unei retorici care nu ţine cont de toate aceste elemente nu este adecvată şi nici în măsură să faciliteze o abordare constructivă”, mai apreciază MAE.
Răspunsul MAE român vine în contextul în care un înalt oficial rus a apreciat, potrivit Interfax, că „după instalarea pe teritoriul său a elementelor SUA antirachetă, Moscova consideră România drept o ţară avanpost, care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Federaţiei Ruse”.