După 1990, în ciuda preţiozităţii lor, minele din Munţii Metaliferi au fost desfiinţate. Astăzi, galeriile ascunse în munte sunt explorate, în mod fraudulos, de cei aflaţi în căutare de aur.
Poliţiştii au prins recent mai multe persoane care încercau să transporte minereu pe care l-au luat dintr-o astfel de mină. Localnicii povestesc că, pentru a ajunge în mină, cei interesaţi să găsească aur au provocat distrugeri majore.
"Au spart pereții și porțile de beton ale galeriilor, fâcându-și loc cât să intre pe burtă, ori pe deasupra lor, în munte. Unele erau însă prăbușite sau inundate, astfel că efortul celor care au scotocit după aur putea fi zadarnic. Aurul l-au căutat pentru că se spune că atunci când minele au fost închise, au fost zidite și lăsate așa filoane de aur masiv, ca rezerve de aur la nevoie", povestește un fost muncitor de la Mina Musariu pentru adevarul.ro.
Existenţa aurului nu este singurul motiv care îi determină pe oameni să intre în mină.
"Zeci de kilometri de șine, instalații de cupru și nenumărați vagoneți au rămas în munte", a mai precizat un fost miner.
Mai mult, cantitatea uimitoare de aur existentă în Hunedoara a fost confirmată în 1947, când, la Musariu, a fost descoperită o pepită de 53 de kilograme.
Minele din această zonă au funcţionat până la mijlocul anilor 2000, acestea fiind desfiinţate din cauza costurilor prea mari de producţie.