Antena 3 CNN Externe Militari de rang înalt din Turcia și Statele Unite vor discuta pe tema puciului eșuat

Militari de rang înalt din Turcia și Statele Unite vor discuta pe tema puciului eșuat

1 minut de citit Publicat la 11:57 01 Aug 2016 Modificat la 11:57 01 Aug 2016

Premierul Binali Yildirim şi înalţi responsabili militari turci aveau programate luni întâlniri cu şeful Statului major interarme din SUA, generalul Joe Dunford, acesta fiind primul contact la nivel înalt între Turcia şi SUA după puciul eşuat care a tensionat relaţiile dintre cele două ţări, relatează AFP. 

Generalul Dunford urma să aibă o întrevedere la Ankara cu şeful Statului Major, generalul Hulusi Akar, iar către sfârşitul după-amiezii cu Binali Yildirim, conform programului primului ministru, la peste două săptămâni după tentativa de lovitură de stat împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de către o facţiune a armatei. 

Relaţiile dintre cei doi parteneri-cheie în cadrul NATO s-au deteriorat serios, în contextul în care Ankara cere Washingtonului să-l extrădeze pe predicatorul Fethullah Gulen, autoexilat în Pennsylvania, pe care regimul turc îl acuză că ar fi în spatele puciului. 

Statele Unite au confirmat primirea vineri a unor documente trimise de Turcia în sprijinul cererii sale de extrădare a fostului imam septuagenar, care neagă orice legătură cu puciul eşuat. 

Oficiali turci nu au ezitat să declare că Washingtonul ar fi implicat în lovitura de stat eşuată, declaraţii respinse ca fiind "ridicole" de către Departamentul de Stat american. 

Preşedintele Erdogan l-a acuzat la rândul său vineri pe generalul american Joseph Votel, şeful forţelor SUA din Orientul Mijlociu, că ar "ţine partea puciştilor". Acesta din urmă îşi exprimase temerea cu privire la "impactul pe care l-ar putea avea" vastele epurări în armata turcă asupra relaţiilor între Washington şi ierarhia militară turcă, potrivit presei americane. 

După Ankara, generalul Dunford urmează să se deplaseze la baza turcă din Incirlik (sud), de unde sunt lansate operaţiunile coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria şi în Irak, a declarat un oficial american pentru AFP. 

Această bază fusese în colimatorul puterii turce pentru că ar fi servit ca loc de realimentare avioanelor de luptă care au survolat Istanbulul şi care ar fi bombardat clădiri din Ankara, între care sediul parlamentului, în noaptea puciului de 15 spre 16 iulie. 

Turcia a închis-o de fapt la 16 iulie, întrerupând alimentarea sa electricitate pentru o zi, ceea ce a suscitat îngrijorarea partenerilor săi din coaliţia antijihadistă. 

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole