Antena 3 CNN Economic Cinci milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro. Guvernul se împrumută masiv de la bănci pentru a plăti pensiile și salariile

Cinci milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro. Guvernul se împrumută masiv de la bănci pentru a plăti pensiile și salariile

Cătălina Mănoiu
1 minut de citit Publicat la 11:15 03 Mai 2024 Modificat la 11:15 03 Mai 2024

Banii vor fi folosiți pentru a refinanța datoria publică și pentru a finanța deficitul bugetului de stat.

Deși se confruntă cu problema deficitului excesiv, Guvernul nu se grăbește să aplice taxele pe lux și nici să implementeze reforma aparatului bugetar.

Noul împrumut împovărează fiecare angajat din România cu încă 1.180 lei.

"În luna mai, Ministerul Finanțelor și-a propus să împrumute aproximativ 6 miliarde de lei de la băncile comerciale.

După această operațiune, fiecare român care muncește în baza unui contract de muncă în România este îndatorat cu aproximativ 1.180 lei.

Banii împrumutați de Guvern asigură plata salariilor și pensiilor

Cu cele șase miliarde de lei, Ministerul Finanțelor vrea să refinanțeze datoria publică și să finanțeze deficitul. Asta înseamnă că folosește banii pentru pensii, salarii sau alte cheltuieli care nu pot fi acoperite din veniturile pe care le încasează în momentul de față.

Trebuie să spunem că, deși statul nu are bani, responsabilii guvernamentali amână, totuși, cu mai multe luni intrarea în vigoare a taxelor deja stabilite și a altor măsuri menite să crească încasările la bugetul de stat.

De exemplu, dacă ne uităm doar la taxa pe lux, o decizie recentă a Guvernului a fost ca această taxă de 0,3% să fie amânată până în septembrie. Ea ar fi trebuit să intre în vigoare pe 30 aprilie, dar nu s-a întâmplat acest lucru.

Cu 0,3% vor fi taxate casele care sunt mai scumpe de 500.000 euro. Același procentaj din valoarea bunului va fi plătit de românii care au mașini mai scumpe de 75.000 euro.

Amânarea măsurilor cu impact fiscal-bugetar nu se oprește aici. Executivul a hotărât, recent, că firmele care nu folosesc sistemul e-Factura pentru a raporta Fiscului toate tranzacțiile nu vor fi amendate de la 1 aprilie, ci abia din luna iulie.

Guvernul României și-a asumat că va avea până la finalul anului un deficit de 5% din Produsul Intern Brut. Experții, dar și analiștii de la Comisia Europeană, apreciază că deficitul va depăși 6% din PIB", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Mănoiu.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole