Antena 3 CNN Actualitate Inedit Milioane de șoferi traversează anual serpentinele de pe Dealul Negru din Vâlcea. Puțini știu însă de unde vine această denumire

Milioane de șoferi traversează anual serpentinele de pe Dealul Negru din Vâlcea. Puțini știu însă de unde vine această denumire

<1 minut de citit Publicat la 16:31 22 Ian 2020 Modificat la 16:31 22 Ian 2020

Denumirea faimoasei forme de relief din zona localității Dedulești își are originile la sfârșitul anilor 1700. Se pare că numele are legătură cu „cătanele negre”, foști grăniceri năsăudeni, deveniți cunoscuți pentru că au fost la un pas să-l omoare pe Napoleon, scrie Shtiu.ro.

“Odată cu stoparea privilegiilor pentru românii care au făcut serviciul militar în armata imperială şi după înfrângerea răscoalei lui Horia, Cloşca şi Crişan, sute de familii din Mărginime au trecut munţii şi, la începutul veacului al XIX-lea, s-au aşezat aici”, a povestit în anul 2015 Gheorghe Muşat, primarul comunei vâlcene Milcoiu pentru ramnicuvalceaweek.ro.

Acesta a adăugat: “Au existat mai multe rânduri de venetici, care însă nu au fost primiţi cu ospitalitate de cei câţiva localnici care stăteau în cătune. Veneticilor li se spunea ‘Cătanele negre’ din cauza portului şi a faptului că fuseseră soldaţi în armata austriacă. A existat chiar şi o luptă aici, între românii locului şi românii transilvăneni, chiar în zona Dealului Negru, de aici şi numele pe care îl poartă azi. Evident că ardelenii au fost câştigători”.

Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole