Antena 3 CNN Economic Milioane de români își fac "concediul" în vizită la rude. Cei care stau acasă reprezintă aproape 80% din numărul total de salariați

Milioane de români își fac "concediul" în vizită la rude. Cei care stau acasă reprezintă aproape 80% din numărul total de salariați

de Redacția Antena 3 CNN    |   

În România, sunt patru milioane și jumătate de oameni care nu-și permit nici măcar o vacanță pe an. Datele rezultă din statisticile europene.

Astfel, în 2022 au fost patru milioane de români care n-au plecat în concediu, iar în 2023 numărul lor a crescut cu 10%. 

Conform datelor oficiale, în primul trimestrul al acestui an, în România munceau 5,7 milioane de oameni, dintre care un sfert în sectorul de stat, ceea ce înseamnă că numărul celor care nu-și pot permite o vacanță pe an este egal cu circa 80% din totalul salariaților din România.

Mulți dintre cei care spun că își permit, totuși, o vacanță intenționează să petreacă acolo mai puțin de o săptămână. 

De asemenea, plecările pe litoral sau în străinătate au fost înlocuite de călătorii la rude.

"Nu sunt bani", spun cei mai mulți dintre concetățeni, constrânși de bugetul subțiat de inflație să-și reconsidere zilnic lista de priorități.

În ultimii șase ani, vacanțele în România s-au scumpit, în medie, cu 30%, potrivit datelor Eurostat, organismul însărcinat cu statistica la nivelul Uniunii Europene. Dar în numeroase cazuri, scumpirea serviciilor turistice autohtone este mult mai mare.

O noapte de cazare la un hotel de trei stele în Mamaia pornește de la 300 de lei și ajunge chiar și la 1.000 de lei. În Poiana Brașov, o noapte de cazare la un hotel de trei stele costă în jur de 400 de lei, potrivit Antena 3 CNN.

"Din punctul de vedere al puterii de cumpărare a românilor în vacanțe, 2019 a fost cel mai bun an din istoria noastră. Atunci ne permiteam o vacanță odată la 4 luni, acum, din păcate, ne permitem una pe an. Atât timp cât creșterea salariilor nu va ține pasul cu creșterea prețurilor HoReCa, este clar că tot mai puțini români își vor permite o vacanță în viitorul apropiat", spune profesorul de economie Radu Ciobanu.

Nici vacanțele planificate în străinătate nu mai reprezintă o alternativă mai ieftină la cele autohtone. Turcia, o țară pe care aproape un milion de români o vizitează în sezonul estival, a avut creșteri de prețuri de 70% la cazări, restaurante și transport, potrivit unei analize a companiei de brokeraj XTB.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile