Antena 3 CNN Actualitate Milioane de elevi au început şcoala, tot online. Care sunt problemele în școlile din România și cum sunt gestionate de autorități

Milioane de elevi au început şcoala, tot online. Care sunt problemele în școlile din România și cum sunt gestionate de autorități

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 08:39 05 Mai 2021 Modificat la 08:39 05 Mai 2021

Toaleta din curte sau lipsa de apă curentă sunt doar două dintre probleme. Între timp, continuă controversele şi în ceea ce priveşte testarea în şcoli. Iar în marile oraşe, începutul şcolii înseamnă, de obicei, începutul coşmarului în trafic. Reporterii Antena 3 au arătat cum tratează autorităţile fiecare din aceste probleme, precum şi ce spun părinţii şi copiii.

După ce mai bine de jumătate din anul şcolar, elevii ciclului primar din Timișoara, dar şi cei din anii terminali ori din învăţământul special au învăţat în sistem hibrid sau online, de astăzi, se întorc în bănci. Cu bucurie sute de elevi şi-au pregătit ghiozdanele ca şi când ar merge pentru prima dată la şcoală. Ceilalţi mai aşteaptă.

Pericolele la care unele şcoli îi expun pe copiii de la ţară sunt multiple. De la toaleta din fundul curţii, unde mulţi şi-au găsit sfârşitul, la drumuri lungi prin păduri cu lupi sau urşi. Iar opt din zece şcoli nu au încă avizele de incendiu. 

Încă un an de haos, aceleași probleme în școlile din România

Încă un an de haos, aceleași probleme - 70-80% dintre școli nu au avize PSI, unele au toaletă doar în curte, sunt școli în care copiii nu se pot spală pe mâini, sunt școli care funcționează în clădiri degradate și nu au clase destul de mari că să fie posibilă distanțarea fizică.

Zeci de copii din comuna Mălureni, judeţul Argeş, ajung la şcoală pe jos, prin pădure. Parcurg zilnic 12 kilometri dus-întors. Se intalnesc cu animale sălbatice şi ajung la cursuri deja obosiţi. De-a lungul timpului, situaţia a ajuns la urechile tuturor miniştrilor. Şi au primit doar promisiuni. Ca sa le faca un drum copiilor, primăria ar avea nevoie de bugetul pe patru ani.

În jur de 60 de elevi din satul Tufanu ar trebui să ajungă, zilnic, la şcoală în comuna Mălureni. Au doar două soluţii, ambele grele. Prima este drumul de şase kilometri prin pădure. Iar a doua, 47 de kilometri cu maşina.

"Soluţia asta, cu drumul pe care trec şi profesorii şi elevii prin pădure nu e o soluţie. Pentru că greu pe o potecă care are 50 de centimentri să faci un drum care are cel puţin patru metri. Ca să treacă un autobuz sau un mijloc de transport şcolar.", spune directoarea școlii, Antoaneta Tudorache.

Este un drum exterm de greu de străbătut cu piciorul. Datorită faptului că cea mai mare parte a drumului trece prin pădure copii sunt expuşi pericolelor. Părinţii spun că ar fi dispuşi să lucreze chiar ei la drum dacă autorităţile s-ar apuca de el. Dar, nu au speranţe. Doar promisiuni. Aşa că se gândesc la alte soluţii. Elevii sunt bucuroşi că au unde să meargă la şcoală.

Mii de elevi din țară sunt nevoiți să meargă la toaletă în curtea școlii

Tablete, telefoane mobile inteligente, cursuri online, gadgeturi sunt lucruri cunoscute de copii din comuna Dobârceni din judeţul Botoşani doar din auzite. Sunt aproape termeni desprinşi din filmele SF pentru ei care, fie vară fie iarnă ies din clădirea şcolii sau a grădiniţei că se ducă la toaletele din curte. Unde, apa curentă de doar un vis, îndepărtat.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole