Mike Vigil, fost șef al Operațiunilor Internaționale Antidrog din SUA, a vorbit, în direct la Antena 3 CNN, despre cum România a ajuns de la o țară de tranzit, la una de consum de droguri.
În Capitală, consumul de droguri este asemănător cu cel din marile orașe europene, arată o analiză a apelor reziduale care se realizează anual de către Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie în peste 100 de orașe europene.
Datele arată că drogul cel mai utilizat de români este ketamina, în timp ce în weekend crește consumul de cocaină și ecstasy.
Astfel, în ultimii ani, România s-a transformat din țară de tranzit, în țară de consum de droguri.
Mike Vigil, fost șef al Operațiunilor Internaționale Antidrog din SUA, și unul dintre agenții care a arestat un temut traficant de droguri și a desfășurat operațiuni în peste 36 de țări, a declarat, în cadrul unui interviu pentru Antena 3 CNN, care sunt principalele carteluri care operează în România.
„Încă din 2014, există acest acord între mafia românească și cartelurile mexicane”
„În ultimii ani, România era o țară prin care treceau drogurile, iar atunci când ai de-a face cu o țară unde se produce sau pe unde se tranzacționează, atunci vei vedea că, până la urmă, drogurile ajung să rămână acolo, într-o anumită cantitate, la scară destul de largă.
Poate dura câțiva ani, dar chiar asta se și întâmplă în România.
România are o poziție strategică, există carteluri foarte puternice în America Latină, sunt cele mai importante carteluri, cel de la Sinaloa, care acum este pe șase din cele șapte continente și celălalt cartel care emite sau exportă multe droguri. România face parte din ruta nord-balcanică. Cartelurile balcanice s-au concentrat cu mișcarea drogurilor asupra rutei România-Croația-Bulgaria-Bosnia-Albania-Grecia, ceea ce pune o problemă foarte importantă.
Nu e vorba doar despre transportarea heroinei, care vine din porturile georgiene la Marea Neagră, spre România și alte țări, e vorba de heroină, provenită, în principal, din Afganistan, care produce cam 95% din heroina din întreaga lume.
Este ceva de-a dreptul incredibil, iar la asta adăugăm amfetamina, o parte din ea, cea care vine din Germania, Belgia și Bulgaria și rămâne și în România.
Mai adăugăm și cocaina, care intră din Mexic, din America Centrală, din țările sud americane.
Încă din 2014, există acest acord între mafia românească și cartelurile mexicane, exista cineva numit Florian sau Florin Tudor, cetățean român, implicat în operațiuni de spălare de bani, a fost implicat în clonarea de carduri bancare, ca și în manipularea de bancomate. În perioada 2014-2019 au furat cam 1,2 miliarde de dolari.
În România, există cetățeni americani și există și membri ai mafiei românești, care în aceste țări înlesnesc tranzitul cocainei. De aceea, punctul principal de îngrijorare legat de România este legat de faptul că țara trebuie să adopte o atitudine proactivă. Nu mai e suficient să reacționeze, înainte ca acest consum de droguri să crească și mai mult, trebuie să reacționeze”, a declarat Mike Vigil, fost șef al Operațiunilor Internaționale Antidrog din SUA, în direct la Antena 3 CNN.