Antena 3 CNN Economic Mii de români, afectaţi de o schimbare majoră din ordonanța "Trenuleț". Avocatul Bărbuceanu, sfat pentru românii care nu au bani suficienţi

Mii de români, afectaţi de o schimbare majoră din ordonanța "Trenuleț". Avocatul Bărbuceanu, sfat pentru românii care nu au bani suficienţi

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 15:31 15 Feb 2024 Modificat la 15:31 15 Feb 2024

Este vorba despre Ordonanța de Guvern de la finalul anului 2023 care impune schimbări pentru românii care au plănuit să se mute într-o casă nouă.

Astfel, mulţi vor fi în situaţia în care nu-şi vor mai permite să-şi cumpere locuinţele.

În lege, în ce priveşte TVA la locuinţe, apare atât o majorare de cotă (de la 5%, cât era înainte, la 9%), cât și un set de condiții mai detaliate care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de cota redusă de TVA. 

Noutățile se aplică începând cu 1 ianuarie 2024. Totuși, cei care, până la finalul lui 2023, au încheiat un contract și au plătit în avans pentru achiziționarea unei locuințe care respectă noile condiții pot plăti în continuare 5% TVA, cu toate că livrarea e în 2024.

Potrivit Legii 296/2023, cota de 9% se aplică, din 2024, pentru locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp şi a căror valoare nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată. 

"Pentru cei care au încheiat antecontractul (ceea ce e o mare prostie) până la 31 decembrie 2023 se menține cota de 5%. 

Pentru cei care au semnat anterior anului 2023 se mărește cota. 

Cota de 5% rămâne aplicabilă în 2024 doar pentru livrările de locuințe pentru care s-au semnat antecontracte în 2023. 

Pentru cei care au semnat anterior de 1 ianuarie 2023, dar n-au fost livrate, cota crește de la 5% la 19%", a spus avocatul Bogdan Bărbuceanu.

Avocat: "Măsura nu are logică juridică"

"Măsura (n.r.) nu are logică, iar ca principiu de drept nu e corect. În momentul în care omul și-a făcut un calcul s-a bazat pe o legislație - spunem noi - predictibilă, ea ar trebui să se mențină. 

Sau să fi fost redactată în așa fel încât și cei care au încheiat anterior datei să beneficieze de aceeași situație ca ceilalți. Nu există nicio logică juridică în această situație. 

Tranzacția în sine se face în momentul încheierii actului de vânzare-cumpărare în formă autentică, atunci discutăm despre TVA. 

Ei nu trebuiau să se lege în niciun fel de antecontract. Au făcut-o ca să strângă mai mulți bani la buget", a mai transmis avocatul.

"Nici dezvoltatorii nu au vreo vină. Aceștia vor spune că nu pot reduce prețul. Nu e nici vina lor. 

Cei afectați nu au ce acțiune să facă în justiție. Nu poți ataca un act normativ pe contenciosul normal. E totuși o Ordonanță de Guvern care modifică o lege care s-a mai modificat și înainte. 

E o nebunie de toate zilele cu această lege fiscală", a mai punctat avocatul Bărbuceanu.

Avocatul a mai venit cu un sfat pentru românii care nu-și vor permite schimbarea din punct de vedere financiar.

"Pot cesiona, că nu au ce vinde. Nu e un transfer de proprietate. Ei doar pot cesiona dreptul lor de a cumpăra în viitor. 

Pot face asta, dar să și găsească doritor. Altfel, trebuie să renunțe și pierd acel avans. E o prostie a Guvernului din lipsa de analize și specialiști", a încheiat avocatul Bogdan Bărbuceanu, potrivit dcnews.ro.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole