Operatorii care preiau apelurile la numărul de urgență 112 se confruntă nu doar cu tensiunea generată de situațiile semnalate de oamenii aflați în dificultate, ci și cu bătaia de joc a unor cetățeni iresponsabili sau răuvoitori, relatează Antena 3 CNN.
Operatorii STS primesc zilnic mii de apeluri. În anul 2024, din aproape 10 milioane de apeluri primite, 6 milioane au reprezentat, într-adevăr, urgențe. Restul apelurilor au fost făcute pentru a semnala alte probleme.
Spre exemplu, un copil a sunat la 112 spunând că are nevoie de ajutor cu tema la matematică. El nu era în vreun pericol, însă nu reușea să rezolve exercițiile.
Un alt caz larg mediatizat este cel al bărbatului din județul Iași. El a sunat anul acesta de peste 15.000 de ori în decurs de opt luni, ceea ce înseamnă o medie de 62 de apeluri pe zi. Individul folosea cartele preplătite și, adesea, recurgea la cuvinte jignitoare în dialogul cu operatorii.
Aceste apeluri au necesitat un timp de procesare de zeci de mii de minute în anul 2024, fiind astfel irosit timpul celor care aveau cu adevărat nevoie de ajutorul serviciului de urgență 112.
"Deși raportat la anii trecuți, numărul apelurilor non-urgente la 112 a scăzut, în cazul a peste 3,5 milioane de apeluri înregistrate în anul 2024 nu a fost necesară intervenția echipajelor de ambulanță, poliție, ISU SMURD, Jandarmerie sau Salvamont. Rămâne îngrijorătoare situația apelanților care sună la 112 pentru a face glume sau pentru a adresa injurii operatorilor", declară purtătorul de cuvânt al STS, colonelul Cătălin Chirca.
În luna septembrie, în timpul inundațiilor din Galați și Vaslui, peste 500 de localnici au sunat la 112 în doar câteva ore, speriați de apa care le inunda casele.
Zeci de persoane au așteptat ore întregi ca salvatorii să ajungă la ei. Șapte oameni au murit atunci.
"Războiul din Ucraina a adus mai multe apeluri la 112 în România. Mulți cetățeni ucraineni care încearcă să fugă de război se rătăcesc frecvent în zonele montane din apropierea frontierei", explică Ana Ciuvică, corespondent Antena 3 CNN.
În această lună, salvamontiștii au salvat doi tineri ucraineni care au rămas blocați în Munții Maramureșului.
Unul dintre ei a căzut într-o rupă adâncă de 400 de metri, unde a stat aproape 24 de ore.
Un altul a sunat la 112 cerând ajutor după ce a rămas trei zile singur în munți. Fără provizii, acest bărbat nu se mai putea deplasa și, din cauza temperaturilor scăzute, făcuse hipotermie.