Antena 3 CNN Externe Mii de persoane au protestat pe străzile din Venezuela faţă de preşedintele Nicolas Maduro

Mii de persoane au protestat pe străzile din Venezuela faţă de preşedintele Nicolas Maduro

Mii de venezueleni au mărşăluit sâmbătă în toată ţara, pentru a protesta faţă de rezultatul oficial al alegerilor prezidenţiale, în timp ce preşedintele Nicolas Maduro le-a spus susţinătorilor că 2.000 de persoane au fost arestate în timpul acestor proteste, informează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Autoritatea electorală din Venezuela, acuzată de criticii săi că este în favoarea socialiştilor aflaţi la guvernare, l-a proclamat câştigător pe Maduro la votul de duminica trecută, anunţând luni că acesta a obţinut 51% din voturi, faţă de 46% pentru candidatul opoziţiei Edmundo Gonzalez.

Rezultatul oficial al alegerilor a stârnit acuzaţii de fraudă pe scară largă şi a provocat proteste. 

Ulterior, forţele de securitate au reprimat protestele pe care guvernul lui Maduro le-a etichetat ca fiind parte a unei tentative de lovitură de stat susţinută de SUA.

„De data aceasta nu va exista iertare”, le-a spus Maduro susţinătorilor săi, la un miting în capitala Caracas, adăugând că aproximativ 2.000 de persoane au fost reţinute pentru „delicte” în timpul protestelor. El a promis „pedeapsa maximă”.

Susţinătorii lui Maduro au insistat că apără democraţia.

Separat, susţinătorii opoziţiei au mărşăluit pentru a cere dreptate, încurajaţi de prezenţa liderei opoziţiei, Maria Corina Machado, care a ieşit sâmbătă din ascunzătoare pentru a se alătura demonstraţiilor de pe străzile din Caracas.

„Aşa cum ne-a luat mult timp să obţinem victoria electorală, acum vine o etapă pe care o parcurgem zi de zi, dar niciodată nu am fost atât de puternici ca astăzi, niciodată”, le-a transmis Machado susţinătorilor săi în Caracas, fericiţi să o vadă pe Machado, după ce ea scrisese într-un articol de opinie publicat joi în The Wall Street Journal că se ascundea şi se temea pentru viaţa ei.

În afară de Caracas, au avut loc demonstraţii în oraşe precum Valencia, Maracaibo şi San Cristobal.

Până acum, cel puţin 20 de persoane au fost ucise în protestele postelectorale, potrivit mai multor ONG-uri, între care Human Rights Watch, cu sediul în SUA.

Naţiuni precum SUA şi Argentina l-au recunoscut deja pe Gonzalez drept câştigătorul alegerilor, secretarul de stat american Antony Blinken citând joi „dovezi copleşitoare”. Costa Rica, Ecuador, Panama şi Uruguay au concluzionat vineri că Gonzalez a primit cele mai multe voturi.

Alte state, între care Rusia, China şi Cuba, l-au felicitat pe Maduro.

 

 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile