Protestatarii acuză că reformele sunt reprezentative pentru stilul autoritarist al premierului Viktor Orban, criticat de Uniunea Europeană şi de Statele Unite pentru presupuse abuzuri în privinţa respectării drepturilor omului.
Guvernul Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a preluat de trei ani controlul asupra instituţiilor de învăţământ de la autorităţile locale, iar în prezent toate aspectele educaţionale sunt stabilite de un organism central.
Structura decizională a suplimentat programa destinată profesorilor şi promovează poziţii conservatoare, acuză protestatarii.
"Guvernul nu vrea oameni educaţi şi creativi, ci marionete tâmpite uşor de controlat", a declarat un protestatar, Marta Baliko, profesor pensionar.
Protestele au fost iniţiate de profesorii Liceului Otto Herman din Miskolc, care au cerut Guvernului să renunţe la reforme şi să restabilească autonomia şcolară.
"Întregul sistem educaţional este în pericol. Totul este haotic. Profesorii nu se simt în siguranţă, sunt disperaţi şi adesea apatici", acuză organizatorii protestelor.
Petiţia lansată de profesorii din Miskolc a fost semnată deja de 30.000 de persoane şi de peste 10 la sută din şcolile ungare.