Antena 3 CNN Economic Mii de decizii de recalculare a pensiilor riscă să fie emise greşit, avertizează BNS: „Ne confruntăm cu adâncirea inechităţilor”

Mii de decizii de recalculare a pensiilor riscă să fie emise greşit, avertizează BNS: „Ne confruntăm cu adâncirea inechităţilor”

de Mia Lungu    |   

Blocul Naţional Sindical (BNS) atrage atenţia asupra pericolelor legate de recalcularea precipitată a pensiilor, considerând că astfel mii de decizii de recalculare a pensiilor riscă să fie emise greşit, iar activitatea caselor de pensii riscă să fie blocată, a transmis, miercuri, confederaţia sindicală într-un comunicat.

"Considerăm că, în acest moment, Casa Naţională de Pensii gestionează deficitar procesul de recalculare a pensiilor, ignorând drepturile câştigate de pensionari în instanţă şi realitatea din teren. Recalcularea pensiilor se face într-o grabă periculoasă, fără a se asigura că sistemul informatic este actualizat şi capabil să valorifice hotărârile judecătoreşti definitive", se arată în comunicat.

BNS face menţiunea că în Monitorul Oficial nr. 669 din 12.07.2024 a fost publicată Decizia nr. 28/03.06.2024 a ICCJ referitoare la dezlegarea unor probleme de drept privind drepturile care se cuvin la pensie personalului care a lucrat în unităţile de producţie a energiei electrice şi în termocentrale.

Deşi Decizia ICCJ este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial atât pentru instanţele de judecată, cât şi pentru casele teritoriale de pensii, acestea din urmă nu au dat curs soluţionării favorabile a cererilor pensionarilor care se regăsesc în situaţia reglementată, ignorând cele stabilite de către instanţa supremă. În prezent, mii de pensionari sunt privaţi de drepturile legale care li se cuvin din recalcularea pensiei, consideră BNS.

Aceeaşi situaţie se aplică şi pensionarilor care şi-au desfăşurat activitatea în silvicultură şi care se regăsesc în situaţia vizată de Decizia nr. 36/2023 a ICCJ. Aceste categorii de pensionari suferă (sunt prejudiciaţi) deoarece, deşi deciziile ICCJ sunt obligatorii, casele de pensii nu le pun în aplicare, din diverse motive, mai spune comunicatul sindicatului.

Sursa citată precizează că, în contextul recalculării pensiilor şi emiterii noilor decizii, programul informatic utilizat în prezent funcţionează doar în baza cerinţelor prevăzute de lege, însă nu este adaptat pentru a integra şi respecta hotărârile judecătoreşti, cum sunt aceste decizii ale ICCJ, care aduc clarificări esenţiale privind drepturile pensionarilor care au lucrat în condiţii speciale. Lipsa acestei actualizări va duce la emiterea eronată a mii de decizii de recalculare, cred liderii BNS.

"Este evident că nici programul informatic pe baza Legii nr. 263/2010 nu poate fi actualizat într-un timp atât de scurt pentru a reflecta corect noile condiţii speciale de muncă", se mai precizează în comunicat.

BNS reaminteşte că a atras atenţia în repetate rânduri asupra acestor pericole, solicitând Ministerului Muncii şi Casei Naţionale de Pensii Publice să implementeze de urgenţă măsurile administrative necesare pentru a efectua toate aceste reparaţii.

"În aceste condiţii, ne confruntăm cu adâncirea inechităţilor, care îi vor afecta disproporţionat pe cei mai vulnerabili dintre pensionari, pe cei care, de fapt, nu au resursele necesare pentru a verifica corectitudinea deciziilor primite", menţionează BNS.

BNS subliniază că, în ciuda entuziasmului actual creat de recalculările şi creşterile de pensii promise, se vor înregistra alte mii de cereri de recalculare, care vor bloca activitatea caselor teritoriale de pensii, vor sufoca instanţele de judecată şi vor genera discriminări în rândul pensionarilor.

Drept urmare, BNS solicită o recalculare realizată cu rigurozitate, astfel încât fiecare pensionar să primească ceea ce i se cuvine, fără erori şi fără compromisuri. "Pensionarii nu trebuie să suporte consecinţele unor procese administrative grăbite şi neglijente", se arată în finalul comunicatului.

Peste 3,8 milioane de pensii, respectiv 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalculării, iar pentru pensionarii care beneficiază de majorări, creşterea medie de pensie este de 622 de lei, a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu. Potrivit acesteia, un Memorandum aprobat miercuri în şedinţa de Guvern prevede majorarea limitelor de credite pentru bugetul asigurărilor sociale de stat cu suma de 600 de milioane de lei.

Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) va începe distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor din data de 16 august. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile