Antena 3 CNN Actualitate Social Mii de agresori sexuali scapă neprinși, deși distug viețile copiilor. Ce este NICHD și cum poate băga făptașii după gratii

Mii de agresori sexuali scapă neprinși, deși distug viețile copiilor. Ce este NICHD și cum poate băga făptașii după gratii

Ioana Coman
2 minute de citit Publicat la 18:28 14 Noi 2024 Modificat la 18:35 14 Noi 2024

Mii de agresori sexuali, care distrug la rândul lor vieţile a mii de copii, scapă nedepsiţi şi trăiesc liniştiţi. Doar 20% dintre cazurile de agresiune sexuală asupra minorilor ajung în instanţă. În faţa unor asemenea cifre, victimele se tem să vorbească. Le este frică de agresor, le este ruşine, şi nu au încredere în autorităţi. Numai anul trecut, peste 1.500 de copii din România au fost agresaţi sexual. Sunt date oficiale. Cele reale sunt însă mult mai mari şi doar victimele ştiu prin ce au trecut şi de câte ori au trăit şi retrăit drame.

Mircea, un copil rămas fără tată şi crescut cu greu de mamă, a fost agresat sexual de un profesor de la şcoala din sat.

Mircea, victimă: Eram înca un copil. Nici nu eram deschis la minte. Foarte rău se simţea rusinea asta. Copiii trebuie sa vorbească. Să nu se gândească la ce va urma, să meargă înainte.

Mulţi copii nu au însă curaj să vorbească sau nici nu înţeleg ce li se întâmplă. Doar 65% dintre minori pot recunoaşte un abuz şi numai 30% ar şti cui să ceară ajutor.

Mihaela Chiper, preşedinte Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale: Există statistici în lume care arată că un agresor sexual poate să aibă şi 100 de victime de a lungul vietii.

Lorena Tarlion, judecătoare: Ajutând un copil în dorinţa lui de a vorbi, îi ajutăm şi pe ceilalţi să o facă şi îi împuternicim în a o face.

Diana Vasile, psiholog: Copiii nu mint. Cercetările arată că 80% dintre copii spun adevărul.

Deşi nu mint, copiii vorbesc deseori prea târziu, iar faptele sunt greu de demonstrat şi agresorii scapă. O nouă metodă de audiere a minorilor, numită NICHD, dă rezultate extraordinare în întreaga lume, iar făptaşii ajung după gratii. Fondatoarea acestei proceduri a instruit şi câţiva procurori români.

Irit Hershkowitz, fondatoarea protocolului NICHD: Copiii se tem să nu fie crezuţi. Protocolul îi încurajează pe copii să vorbească despre emoțiile lor și în felul ăsta copilul descrie abuzul.

Marian Trușcă, procuror si director adjunct Inst. Naţ. de Magistratură: Este cel mai bine fundamentat instrument care a produs rezultate extraordinare pentru investigarea acestui tip de violenţă.

Cazuri vechi, fără speranţă de rezolvare, sau cazuri noi, fără probe au ajuns să se încheie cu prinderea şi condamnarea făptaşilor, datorită noi metode de audiere.

Marian Trușcă, procuror si director adjunct Inst. Naţ. de Magistratură: E nevoie de un anumit profil de profesionist care să lucreze în acest domeniu şi care să folosească corect protocolul de interviu NICHD.

Din păcate, prea puţini magistraţi cunosc noua metodă.

Lorena Tarlion, judecătoare: Degeaba sunt procurorii specializați, dacă judecătorii purced mai departe la intervievare directă, eventual intr-un context în care infractorul este prezent. Noi toti trebuie să fim specializaţi, inclusiv avocații pe acest segment.

Anul trecut, peste 1.500 de copii din România au fost agresaţi sexual. Numai 20% dintre cazurile raportate ajung în instanță, iar făptaşii sunt condamnaţi. Restul sunt clasate, iar victimele sunt condamnate să trăiască o viaţă în care nu li se va face niciodată dreptate.

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole