Potrivit unui raport comandat de guvernul irlandez, au existat aproape 2.400 de acuzații de abuz sexual în peste 300 de școli conduse de ordine religioase din Irlanda, transmite BBC.
Ministrul Educației, Norma Foley, a declarat că a fost pentru prima dată când a fost dezvăluită amploarea abuzurilor și că aceasta a fost „cu adevărat șocantă”.
Cabinetul irlandez a fost de acord să instituie o anchetă legală completă, în urma concluziilor „raportului de anchetă de încadrare”, care a fost publicat marți seara.
În cadrul unei conferințe de presă, dna Foley a declarat că raportul a relevat existența a 884 de presupuși abuzatori în 42 de ordine care au condus școli sau care încă o mai fac.
Numărul real de cazuri ar putea fi mai mare
Potrivit raportului, principala sursă de date privind acuzațiile de abuz sexual au fost ordinele religioase și școlile însele.
Au fost înregistrate 2.395 de acuzații de abuz sexual în legătură cu 308 școli, deși raportul avertizează că numărul real de cazuri este probabil mai mare, având în vedere că abuzurile sunt în general subraportate.
Mai mult de jumătate dintre cele 884 de persoane acuzate de abuzuri sexuale istorice sunt acum decedate.
Autoarea raportului, avocata Mary O'Toole SC, a declarat că a existat un „număr deosebit de mare de acuzații în școlile speciale”.
590 de acuzații au fost înregistrate în 17 școli speciale, implicând 190 de presupuși abuzatori. 149 de supraviețuitori au acordat interviuri sau au prezentat observații scrise în cadrul anchetei de încadrare.
„Copilăria a încetat în ziua în care au început abuzurile”
Potrivit raportului, abuzurile sexuale „au fost adesea raportate ca fiind însoțite de violență feroce”. Victimele au declarat că abuzurile au avut loc în sălile de clasă, în cămine, în sălile de sport, la concerte muzicale și la alte activități extracurriculare.
Pentru mulți, „copilăria lor a încetat în ziua în care au început abuzurile”.
Mărturiile se refereau la anii dintre 1960 și 1990. Supraviețuitorii aveau, de asemenea, „convingerea fermă că ceea ce se întâmpla era atât de răspândit încât nu avea cum să treacă neobservat de ceilalți membri ai personalului și de membrii și conducerea ordinelor religioase”.
Persoanele care au fost abuzate le-au spus autorilor raportului că „puterea Bisericii Catolice a pătruns în viața lor în toate felurile” și credeau că nu puteau spune nimănui, inclusiv părinților lor.
Poveștile personale arată, de asemenea, cum supraviețuitorii au suferit probleme de sănătate mintală și dependență mai târziu, ca urmare a traumei suferite în copilărie.
Dna Foley a menționat că raportul recomandă ca organizațiile religioase să contribuie la un sistem de despăgubire financiară.
Ea a spus că victimele și supraviețuitorii au dat dovadă de un „curaj extraordinar”, făcând un pas în față pentru a-și împărtăși poveștile personale.
De asemenea, a adus un omagiu regretatului Mark Ryan, care a vorbit despre experiența sa de a fi abuzat la Blackrock College din Dublin în anii 1970. Mărturia sa, împreună cu cea a fratelui său David, a apărut într-un documentar radiofonic realizat de postul național irlandez de radiodifuziune RTÉ intitulat „Blackrock Boys” în 2022, care a avut un impact public uriaș.
„Nivelul și amploarea abuzurilor îngrozitoare din școli dezvăluite în paginile raportului sunt șocante”
Dna Foley a declarat că școlile ar trebui să fie locuri de „refugiu, nu de groază” și că abuzatorii „au distrus” tinerii pe care îi aveau în grijă, în loc să îi construiască.
Guvernul intenționează acum să numească un președinte pentru ancheta completă, numită Comisie de anchetă, și să elaboreze termenii de referință.
Viceprim-ministrul irlandez Micheál Martin a declarat că „nivelul și amploarea abuzurilor îngrozitoare din școli dezvăluite în paginile raportului sunt șocante și trebuie să existe o responsabilitate deplină și dreptate pentru cei care au fost abuzați”.