1. Lipsa unui plan de buget
Unul ar fi lipsa unui plan sau stabilirea degetului. În momentul când nu ești atât de ordonat, te repezi să-ți faci un moft.
Întotdeauna există legile de bază: ce avem ca să nu fim datori, ce trebuie să plătim, existența de zi cu zi și acele lucruri pe care ni le dorim.
2. Datoriile
Dacă ești toată viața haotic, toată viața vei trăi cu punctul doi, adică cu datorii. Cei care nu respectă banul și nu-l pun la treabă în mod sistematic, ordonat și-l cheltuie fără discernământ, automat vor intra în al doilea păcat și asta se numește datoria. Te duci și iei cu împrumut.
Când începi să iei cu împrumut, automat ești supus unor greșeli mari. Dacă eu știu că am o bază materială cu care pot să-mi permit să fac, mă duc să fac un credit. În baza asta, da, am certitudinea că eu pot să-l achit și nu sunt dator la stat sau la banca respectivă. Se spune că pentru a avea o imagine clară a câți bani trebuie să economisești și câți poți cheltui pentru achizițiile necesare este absolut nevoie de prevedere și de precauție.
3. Cerem ajutor financiar de la prieteni sau apropiați
Mergem să cerem ajutor financiar de la prieteni sau oameni apropiați. De multe ori am luat, dar uităm să-i mai rambursăm. Încercați să renunțați complet la acel lucru pe care nu vi-l puteți permite. Economisiți, chiar dacă durează mai mult timp, îl veți lua cu banii pe care i-ați produs voi.
4. Nu faci economii
Al patrulea necaz. Ești o fire din asta care nu ești precaută. Nu faci economii. N-ai făcut economii, n-ai cu ce să mai trăiești la un moment dat, pentru că îi cheltui pe toți pe care i-ai avut.
A face economii ține de educația financiară, de la vârste fragede. Toți părinții care au copiii să-i învețe, să le dea o sumă de bani mică. Să-i învățați să-și ia în așa fel ca din ceea ce i-ați oferit voi să-i mai rămână ceva.
5. Cheltuielile iraționale
Iar la ultimul punct sunt cheltuielile iraționale. Un câștig de factură medie, nu cred că va face niciodată cheltuieli iraționale. Cheltuielile astea iraționale... Cele mai mari greșeli se fac pe tot ce înseamnă produsele alimentare. Fă-ți lista.
Încadrează-te pe ce ai, ca să nu fii nevoit ca după 2 zile să le pui la coșul de gunoi.