Întrebat dacă în contextul actual al pandemiei cu COVID-19 testarea nutrigenetică poate fi o soluţie pentru tratarea infecţiilor cu virusul SARS-COV-2, dr. Mihai Niculescu, a precizat că da, se poate, studiile sugerând o direcţie şi în acest sens.
"Studiile care nu sunt multe, sugerează că testarea nutrigenetica ar fi utilă împotriva bolii COVID și anume, în mod specific, pentru patru nutrienți și anume vitamina D, C, vitamina B12 și fier", a precizat dr. Mihai Niculescu.
De ce nu ne ajută sa luam vitamine cu pumnul şi cum se face dozajul personalizat?
"Nutrigenetica înseamnă o abordare individualizată a aportului de nutrienți în funcție de structura genetică a fiecăruia și, în acest fel fiecare individ are un necesar diferit de nutrienți, inclusiv de vitamine și minerale iar acest lucru putem să îl aflăm cunoscând structura sa genetică. Asta înseamnă testarea nutrigenetica.
A lua vitamine și minerale cu pumnul este contraindicat, pentru că există contraindicații și limite superioare admise pentru acești nutrienți, însă există persoane care au nevoie de aporturi mai mari decât cele cele recomandate în mod general.
Nutrigenetica este o știință care a avansat foarte mult, iar în acest moment putem să stabilim recomandări individualizate în funcție de structura genetică a fiecăruia. Pentru asta sigur testarea este necesară", a spus dr. Mihai Niculescu.
Daca avem în familie anumite boli, o moştenire genetică nefericită, ne poate ajuta Nutrigenetica să evitam declanşarea lor? Există alimente-minune sau alimente de evitat în urma testarii nutrigenetice?
"Evit să folosesc acest termen. Eu folosesc termenul de adecvare nutrițională, dar există întradevăr modalități de a mânca și de a-ți aduce aporturi alimentare și de nutrienți, astfel încât de cele mai multe ori să reduci riscul îmbolnăvirii și, de alte ori care nu sunt puține, de a reduce manifestările patologice a unei boli", a completat dr. Mihai Niculescu, Fondator & CEO Advanced Nutrigenomics, USA.
Scandalul reactiilor adverse/Vaccinuri COVID? Sunt necesare teste personalizate inainte de vaccinare?
"Dacă vă referiți la testare genetică, nu cred că știința a avansat până acolo, încât să putem spune dacă un om este testat are riscul de a face anumite reacții adverse Nu cred că este cazul", a mai spus Dr. Mihai Niculescu, expert în nutrigenetică.
Colina - nutrient cheie pentru ficat şi creier
"Colina este un nutrient foarte important, este implicat în funcționarea sistemului nervos, în funcționarea ficatului. Nu este neapărat o vitamină, ci o moleculă structurală care este implicată în membranele celulare și mai are și un rol, mai nou descoperit, și anume epigenetic acela de a influența chimic structura ADN- lui prin, ceea ce noi numim, procesul de metilare, care la rândul său îi duce influență asupra expresiei genelor.
Colina este importantă pentru că participă la dezvoltarea creierului încă din burta mamei și la dezvoltarea și menținerea memoriei și atenției. Pe de altă parte. Colina este implicată și în funcțiile ficatului de a exporta grăsimi și în acest fel deficitul de Colina la anumiții indivizi se exprimă prin ceea ce noi numim încărcarea cu grăsime a ficatului", a mai aexplicat pentru Antena 3, dr. Mihai Niculescu, Fondator & CEO Advanced Nutrigenomics, USA.
Dr. Mihai Niculescu este şi director stiintific, Asociația "SPHERES" pentru Inovare, Cercetare și Educație Responsabilă. Membru al comitetului de conducere al International Society for Nutrigenomics and Nutrignenetics (ISNN) și coordonatorul grupului de lucru pentru colină.