După o serie întreagă de dezvăluiri, lucruri de neimaginat, petrecute în România, în condițiile în care am fi așteptat măcar o mimare a regulilor statului de drept, Mihai Gâdea a prezentat, marți, la "Sinteza zilei", o bombă de proporții: motivul pentru care Klaus Iohannis refuză să-l revoce pe procurorul general Augustin Lazăr.
Citește și: Klaus Iohannis: Nu îl voi revoca pe Augustin Lazăr
Este vorba despre un raport al Inspecției Judiciare, publicat marți, 8 ianuarie 2019, care vine în urma verificărilor făcute la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia privind la respectarea de către procurorii acestui parchet a normelor de procedura in efectuarea urmaririi penale și în soluționarea plângerilor formulate împotriva soluțiilor de neurmărire penală sau de netrimitere în judecată în cauzele privindu-l pe Klaus Werner Iohannis, instrumentate în perioada 1 martie 2001 – 27 aprilie 2016, precum și respectarea termenelor rezonabile de soluționare în aceste cauze penale.
sursa: Antena 3/"Sinteza zilei"
"Cred că după acestă seară, domnul Augustin Lazăr și președintele Klaus Iohannis au de dat foarte multe răspunsuri. Este grav, așa de grav cum nu am crezut că poate să fie
Citește și: Tudorel Toader: Vom face din nou apel la decizia CCR
Credeam că domnul Augustin Lazăr a avut doar un rol de centrare, doar un rol ca să așeze lucrurile, dar Augustin Lazăr are un rol central în această operațiune 'Klaus Iohannis - președinte', în 2014. Iar ceea ce urma să se întâmple puțin mai târziu nu era nimic altceva decât o recompensă și, poate, cine știe, o condiționare: 'Noi te punem președinte, cu Augustin Lazăr la pupitru'. Augustin Lazăr devine procuror general după ce procurorul general Tiberiu Nițu fusese 'executat' în mod ilegal", a spus Mihai Gâdea, la începutul emisiunii.
Documentul zdrobitor al Inspecției Judiciare, pe care Lumea Justitiei îl publică integral, arată că de ultimele două dosare penale care îl vizau pe Klaus Iohannis s-a ocupat atent chiar Augustin Lazăr. Mai exact, în noiembrie 2014, când deținea funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr a repartizat cu mâna lui cauzele privindu-l pe Iohannis procurorilor Iustin Bic și Carmen Maria Capra. Surpriză: Carmen Maria Capră este vecina de stradă cu Klaus Iohannis.
Astfel, Bic si Capră, la rândul lor, au soluționat cauzele în mai puțin de o lună de la înregistrarea lor pe rolul parchetului. Mai exact, în data de 20.11.2014 procurorul Iustin Bic a clasat dosarul nr. 595/P/2014, iar in data de 5.12.2014 procuroarea Carmen Maria Capra a clasat dosarul nr. 625/P/2014, acestea fiind ultimele două dosare pe care Iohannis le mai avea înainte de a ajunge la Cotroceni.
Asupra uneia dintre clasări s-a aplecat mai atent chiar Augustin Lazăr, care "a semnat adresa de comunicare a soluției către petenta, certificând legalitatea și temeinicia soluției" de clasare pronunțată într-una dintre cauzele privindu-l pe Iohannis.
În România, în anul 2014, erau alegeri prezidențiale, alegeri care îl fac pe Klaus Iohannis președinte. În primul tur, Iohannis obține 30%, contracandidatul său, Victor Ponta, 40%.
În spate erau mușamalizate dosare penale, în rolul principal fiind chiar Augustin Lazăr.
sursa: Antena 3/"Sinteza zilei"
Era 2 noiembrie 2014 când se desfășura primul tur al alegerilor prezidențiale. Ce spune raportul Inspecției judiciare?
"Această cauză a fost formulată ca umare a declinării dispuse de Parchetul de pe ÎCCJ, Secția de urmărire penală și criminalistică, prin ordonanța nr. 385/P//2014 din 16.10.2014 în vederea efectuării de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia de cercetări pentru infracțiunea de constituire a unei organizații cu caracter fascist, prev. de art.3 din OUG nr. 31/2002;
Dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 28.10.2013, dată la care a fost repartizat spre instrumentare, prin dispoziția domnului procuror Augustin Lazăr, domnului Bic Iustin", precizează documentul Inspecției Judiciare.
Adrian Ursu subliniază că aceste informarții confirmă, de altfel, lucrurile dezvăluite în ultima perioadă de Antena 3.
"Cred că e extrem de prețios, nu numai pentru satisfacția noastră profesională, că el într-adevăr confirmă, milimetric aproape, lucrurile dezvăluite ca investigație de presă, în primă instanță. Și nu este pentru prima dată când, ce să vezi, trebuie să treacă mult timp, așa cum a fost în alte dosare grele, până când să vină și justiția pe urma probelor jurnalistice pe care Antena 3 le-a descris", a spus Adrian Ursu.
În raportul Inspecției Judiciare apare că Augustin Lazăr se ocupa direct de spețele dosarelor din campania electorală din 2014.
Augustin Lazăr face o treabă... minunată în cazul dosarelor lui Klaus Iohannis: pe unul i-l dă vecinei lui Klaus Iohannis, procuroarei Carmen Capră, iar pe celălalt i-l dă procurorului Iustin Bic.
Care a fost apoi recompensat corespunzător pentru devotamentul său.
sursa: Antena 3/"Sinteza zilei"
"Imediat după ce Augusti Lazăr a preluat șefia Parchetului General, Iustin Bic a fost delegat la Parchetul General pe o perioadă de 6 luni, maxim 1 an, la Secția de urmărire penală", a dezvăluit Berta Popescu, "Sinteza zilei".