Antena 3 CNN Actualitate Dr. Mihai Craiu face lumină în cazul primului elev cu COVID, după reluarea cursurilor: "Acest copil avea bunica bolnavă. Nicio legatură cu școala"

Dr. Mihai Craiu face lumină în cazul primului elev cu COVID, după reluarea cursurilor: "Acest copil avea bunica bolnavă. Nicio legatură cu școala"

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 10:40 11 Feb 2021 Modificat la 10:40 11 Feb 2021

Elevul de clasa a II-a, confirmat marţi cu COVID-19, are bunica infectată cu Sars CoV-2, susţine dr. Craiu.

"Genul de știre imprecisă care induce reacții emoționale. Cui folosește? Nimănui, evident... 

Arată doar circulație comunitară a SARS-CoV-2 și nu aduce nici un element care să incrimineze organizarea inconformă a școlii respective. Transparență nu înseamnă "să torni gaz pe foc"...

Dr. Craiu: Acest copil avea bunica bolnavă. Fusese confirmată cu 24 ore anterior cu COVID

Ce spune știrea?

Un copil de clasa a II- a a fost confirmat marți (deci la 24 ore de la primul contact cu școala) cu maladie COVID-19. Acest copil avea bunica bolnavă. Aceasta fusese confirmată cu 24 ore anterior ca fiind infectată cu noul coronavirus.

Deci?

Nici o legatură cu școala, deoarece incubația maladiei COVID19 este mult mai lungă.

Copilul a luat maladia din familie și ar putea (teoretic) să fi transmis colegilor... Timpul urmează să dovedească o improbabilă transmitere la alți colegi. 

În cazul în care a avut loc acest incident ar trebui să apară DOAR infecție la școlari și NU la părinții lor", a scris medicul pediatru Mihai Craiu, joi, pe pagina de Facebook.

Elev din Bucureşti, confirmat cu COVID

Un elev de la o școală din sectorul 6 al Capitalei a fost confirmată cu COVID-19, acesta fiind primul caz de la reluarea cursurilor în mod fizic.

Potrivit surselor, ar fi vorba despre o elevă de la Școala "Sf. Andrei" din Capitală, aceasta fiind confirmată cu noul virus la scurt timp după reluarea cursurilor în mod fizic.

Cursurile s-au reluat în mod fizic luni, în 8 februarie.

Din primele informații, elevul se simte bine, însă, conform protocolului, clasa a fost suspendată și va fi dezinfectată. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică vor face o anchetă epidemiologică pentru a putea stabili care sunt persoanele cu care elevul a intrat în contact. 

Potrivit regulamentului în vigoare, cursurile vor fi suspendate doar pentru clasa respectivă pentru o perioadă de 14 zile.  

Colegii elevului (elevii din clasă, elevii din alte clase cu care elevul confirmat a venit în contact direct) care au consimtământ semnat, inclusiv cei asimptomatici, se vor testa utilizând teste antigenice rapide, prin deplasarea ordonată, eșalonată, supravegheați de un reprezentant al unității de învățământ, către spațiul alocat testării.

De asemenea, vor fi testați și profesorii de la clasă (profesorul/profesorii care au predat la clasă în ziua confirmării cazului și cu 2 zile anterior confirmării acestuia). 

Ce se întâmplă după apariţia unui caz COVID într-o şcoală

Potrivit ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune în următoarele situații:

a) La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

b) La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia. Conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz.

c) La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă.

DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

La apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ. Măsura suspendării este dispusă prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă/Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.

În aceste situații procesul de învățământ continuă în sistem online.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole