Antena 3 CNN Politică Mihai Chirica, despre audierea la DNA: Nu a fost chemat la DNA în calitate de inculpat

Mihai Chirica, despre audierea la DNA: Nu a fost chemat la DNA în calitate de inculpat

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu a fost chemat de procurorii anticorupţie pentru audieri în calitate de inculpat în dosarul "Skoda", infirmând astfel informaţiile apărute în presa locală, scrie Agerpres.

"Trebuie să vă spun, la DNA, m-am informat şi eu, pentru a nu citi doar din presă acest lucru, nu am fost chemat, motiv pentru care nu am putut fi prezent azi la DNA. Nu cred că e vreo persoană care s-ar duce "în plimbare pe acolo" decât dacă are un interes de altă natură decât de a răspunde unor întrebări. Desigur, indiferent în ce calitate sunt sau voi fi chemat acolo, mi se comunică într-un mod oficial, lucru care se poate face public, pentru că nu este nimic de ascuns, dintr-un motiv foarte simplu: ştiu să fac diferenţa între necesitatea desfăşurării actului de justiţie şi subiectivismul unor lucruri care s-ar putea petrece şi, desigur, asumarea răspunderii pentru orice act pe care îl întreprind", a declarat primarul Mihai Chirica. 

El a spus, totodată, că în dosarul care priveşte achiziţia în 2013 a unor maşini marca Skoda, în calitatea sa de viceprimar răspundea de activităţile Poliţiei Locale şi Direcţiei Tehnice. 

"Nu s-a întreprins, din punctul meu de vedere, şi trebuie să pronunţ ca atare, niciun act de ilegalitate. Acest fapt nu a fost constatat de mine, pentru că aş putea fi subiectiv, ci şi de alte instituţii ale statului. Cu siguranţă, cei care desfăşoară acţiuni de verificare şi din punct de vedere penal, şi poate şi din alte puncte de vedere, caută şi alte lucruri acolo pe care probabil nu trebuie să le caut eu. Asta va reieşi pe parcursul evoluţiei acestui dosar", a declarat primarul Chirica. 

El a spus că în momentul de faţă, din cunoştinţele pe care le deţine, sunt cel puţin patru dosare. 

"Este dosarul UTI, în care am dat declaraţii atunci când am fost solicitat. Este dosarul Skoda, despre care am dat şi eu declaraţii la momentul respectiv, atunci când mi s-a solicitat acest lucru. Mai sunt chestiuni legate de dosarul Poliţia Locală, acolo unde această instituţie a fost utilizată într-un mod abuziv de fostul primar Gheorghe Nichita, şi care face obiectul unei cercetări penale. Desigur, mai este dosarul DEXIA, care s-a redeschis şi probabil că va face obiectul unor cercetări şi se va cere unele puncte de vedere şi din partea administraţiei locale", a spus primarul Chirica. 

Conform acestuia, toate aceste dosare şi toate lucrurile care s-au manifestat de-a lungul timpului în fosta administraţie probabil că "instituţiile statului trebuie să le ducă la bun sfârşit în maniera procedurală pe care ei o stăpânesc". 

"Sunt în Primărie de 15 ani. N-am stat într-un turn de fildeş, dar un lucru este cert: tot ceea ce mi-am asumat, prin calităţile pe care le-am avut, de director tehnic, viceprimar, şi actualmente de primar, sunt lucruri pe care mi le asum până la capăt. De la data preluării mandatului de primar nu există niciun dosar penal care să nu-mi fie adus la cunoştinţă pentru fapte, intenţie sau alt lucru imputabil mie sau instituţiei pe care o conduc", a declarat primarul Mihai Chirica. 

Edilul a precizat că de-a lungul timpului a dat declaraţii în scris, pe toate aspectele, alături de alţi colegi de la diferite departamente ale Primăriei, precum Juridic sau Contabilitate. 

"Eu nu sunt în momentul de faţă în faza de urmărire a cercetării penale. Nu consider că este un act de denigrare. La fel nici nu consider că pentru o persoană care duce în spate responsabilitatea conducerii unei instituţii trebuie să fie neapărat asumat cu un act de vinovăţie dacă se duce la DNA. DNA, parchetele, Parchetul General şi orice instituţie a statului care se ocupă de justiţie este obligată să ceară punct de vedere. În momentul de faţă eu sunt şi ordonator principal de credite şi am derulat acest contract până la finalizarea lui dar asta nu înseamnă că trebuie să îşi asume cineva şi un act de vinovăţie", a declarat primarul Chirica. 

Primarul a reamintit că despre dosarul "Skoda" s-a vorbit şi în 2014, când a fost un control al Curţii de Conturi, care şi-a dat avizul şi acea constatare "închis". 

În opinia primarului Chirica, actele de corupţie "nu sunt subiecte care le ascunzi sub preş". El a menţionat că nu doreşte ca un act de justiţie să fie "de tip circ" şi a menţionat totodată că în calitate de primar nu poate să aibă puncte de vedere. 

"Nu pot să îmi permit să am puncte de vedere faţă de un dosar, fie că e deschis de Tribunal, Parchet, DNA sau alte instituţii. Este actul de justiţie. Consider că un act de justiţie nu poate fi un act de justiţie de tip circ. Nu cred în asemenea acte de justiţie. Fiecare instituţie a statului, Primăria, inclusiv, trebuie să îşi demonstreze competenţa într-o manieră profesionistă, clară, vizibilă şi transparentă în limitele prevăzute de lege, astfel încât rezultatul să fie cel prognozat. Nici organele de anchetă să stea sub presiunea unei alte instituţii sau a instituţiei mediatice, nici în sens invers pentru cei care sunt cercetaţi. Nu sunt subiecte care poţi să le ascunzi sub preş. Lasă loc de interpretări. Multe dintre ele sunt subiective", a declarat primarul Chirica. 

El a spus totodată că nu îşi doreşte să afle despre acte de justiţie din presă. 

"Lucrurile trebuie să le aflăm pe cale procedurală, prin comunicate, şi prin derularea firească a unor acte de justiţie aşa cum vrea România democratică de astăzi. Nu-mi este simplu. Trebuie să trec corect şi demn prin toate acestea. Nu pot să bag sub preş ce s-a întâmplat în 2014-2015. Nu am voie să fac acest lucru. Am o răspundere faţă de acest oraş. Imaginea mea este imaginea Iaşiului. (...) Car după mine un pachet de scheleţi, îl duc în spate cu demnitate, motiv pentru care nu vreau să incriminez nici să mă protejez pe mine. Mi-ar fi foarte simplu să mă duc să întreb pe fiecare. Nu sunt organ de anchetă penală", a declarat Mihai Chirica. 

Reacţia primarului Iaşiului vine după ce în presa locală au apărut informaţii conform cărora Mihai Chirica este chemat la sediul DNA pentru audieri în calitate de inculpat în dosarul "Skoda", deşi iniţial era martor. Dosarul priveşte achiziţia în mai 2013 a patru autoturisme şi viza dotarea Poliţiei Locale, însă maşinile ar fi fost folosite de cei aflaţi la conducerea Primăriei Iaşi. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile