Antena 3 CNN Actualitate Cine este Mihaela Pleşa, prima româncă aleasă în congresul din Texas

Cine este Mihaela Pleşa, prima româncă aleasă în congresul din Texas

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Mihaela Pleşa, în vârstă de 39 de ani, a devenit primul român-american care va reprezinta districtul Collin County în Camera Deputaților texană. Ea a povestit, într-un interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, cum a reușit această performanță, şi, cu această ocazie, a transmis şi un mesaj clasei politice din România.

Născută și crescută în nordul Texasului, Mihaela Pleşa va reprezenta timp de doi ani districtul Collin County în Camera Deputaților texană, începând cu 10 ianuarie 2023, după ce a obţinut 50,7% din cele aproape 60.000 de voturi valabil exprimate. 

Mihaela Pleşa este mândră de originile sale româneşti şi spune că familia ei a insistat forte mult ca ea să înveţe şi să respecte limba română, dar şi tradițiile româneşti. 

"Bunicul meu a fost din Ardeal, din Cluj, iar mamaia şi mama sunt de aici din București. Au  venit în 1969-1970 în California şi s-au stabilit acolo. Mama mea a fost traducătoarea lui Nadia Comâneci. Familia mea a ținut foarte mult la cultură şi au vrut ca eu să știu românește. Mamaia mea a fost foarte strictă. Bunicul meu la fel cu româna. Totdeauna îmi zicea așa dacă încep într-o limbă în limba aia trebuie să termin. Nu i-a plăcut dacă vorbeam jumi-juma. M-a învățat foarte mult despre tradiții şi cultura. Familia a contruit şi biserici. Prima biserică a început-o în California, ortodoxă și după aia, când familia mea s-a mutat în Texas, au început și o biserică ortodoxă în Texas. Noi am creat o comunitate de română acolo cu peste 2000-3000 de români în Dalas din statul Texas", a spus Mihaela Pleşa. 

A venit pentru prima dată în România în 1989 pentru a-şi ajuta familia, şi a fost marcată de unele experienţe. Aşa şi-a propus să aducă o schimbare în bine, mai ales în Texas, acolo unde problemele par asemănătoare.  

"Ţin minte așa de multe lucruri. Eu aveam numai 6 ani atunci, dar eu țin minte cum ne jucam cu verii mei așa prin bloc și eu m-am ascuns în lift și deodată s-a oprit liftul. S-a oprit curentul  şi nu o să uit niciodată asta pentru că mi-a fost frică. 

Şi în Texas avem probleme cu electricitatea, de aia eu mă lupt pentru lucrurile care o să ajute poporul din Texas, pentru că eu nu vreau ca noi să nu facem greșelile făcute de România în comunism", a mai spus Mihaela care şi-a exprimat speranța unor conexiuni mai ample între SUA şi România care includ şi Texasul, care, spune ea, are foarte multe de oferit ţării noastre. 

"Eu de acea sunt aici să creez conexiuni şi să creez aceste relații", a mai spus Mihaela care s-a declarat forte mândră de cum a evoluat România de la ultima ei vizită din 2007.

Mihaela a abordat şi subiectul războiului din Ucraina şi a subliniat că "este foarte important ca SUA să înțeleagă ce partener bun a fost România, iar  americanii ar trebui educați în acest sens. 

"E timpul ca noi să începem să lucrăm împreună pentru binele ambelor state pentru că şi în Texas și în România e un an complicat", a mai spus Mihaela. 

Cât despre alegerile din SUA, Mihaela a spus că oamenii ar trebui să decidă ce fel de lider vor pentru ei şi cum vor să fie reprezentaţi în lume. 

"Avem foarte mule războaie pe planeta asta, sunt oameni care sunt nevoiți să îşi părăsească casa. Mie îmi e frică de faptul că dacă nu suntem uniți o să fie o problemă în Europa, în special cu Rusia. Şi cred că avem nevoie de un lider care nu este o persoană care se gândește numai la el, ci la toată lumea. Ce pot eu să zic este că Biden a făcut mult bine pentru poporul american şi a fost un lider bun. Dacă el se va retrage, va fi decizia lui. Eu cred că partidul democrat în va susţine", a mai spus Mihaela.

De asemenea, ea avut un mesaj şi pentru clasa potică din România. 

"Eu vreau să stabilesc aici un oficiu între Texas şi România. Cred că o să ajute nu numai politicienii, dar şi oamenii de afaceri care pot face schimb de cultură. Ar fi o investiție bună pentru Texas", a mai spus Mihaela Pleşa pentru Antena 3 CNN. 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion