Antena 3 CNN Actualitate Produs de import retras din magazinele din România. Ce au descoperit autoritățile

Produs de import retras din magazinele din România. Ce au descoperit autoritățile

2 minute de citit Publicat la 14:44 10 Apr 2017 Modificat la 14:44 10 Apr 2017

Rezultatele probelor prelevate, în luna martie, din alimentele provenite din comerţ intracomunitar sunt conforme din punct de vedere al calităţii pentru aproape toate categoriile de produse, au anunţat luni autorităţile, doar în cazul unei probe de miere din Franţa fiind găsite depăşiri cu 50% ale unui coeficient enzimatic, care nu produce efecte imediate asupra sănătăţii consumatorilor, ci o depreciere a calităţii produsului.

"A fost depistată miere polifloră de origine Franţa într-un hipermarket, iar din 11 probe, una a fost neconformă pentru că avea o depăşire cu 50% a unui coeficient enzimatic care afectează compoziţia fructozei. Nu produce un efect imediat asupra stării de sănătate, dar este o depreciere a calităţii produselor. Din 396 de recipiente de miere polifloră, ambalate pe o cantitate de 500 de grame, 108 recipiente au fost localizate şi retrase de la comercializare şi dispuse pentru neutralizare, dar restul au fost vândute", a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu.

Întrebat care este numele producătorului francez de miere, şeful ANSVSA a menţionat că ancheta este încă în desfăşurare şi nu poate oferi astfel de informaţii deoarece acesta poate cere realizarea analizelor la un alt laborator, iar până la finalizare nu pot fi făcute publice astfel de date.

Din informaţiile anunţate de autorităţi au fost prelevate în luna martie 175 de probe din alimente comercializate prin 11 hipermarketuri din mai multe categorii de produse, precum carne şi produse din carne (46), peşte şi produse din peşte (16), lapte şi produse din lapte (46), fructe şi legume (52), miere (11) şi paste de tomate (4).

Valorile pentru toate probele, exceptând mierea, nu au prezentat abateri faţă de valorile nutriţionale şi prevederile legale, iar trasabilitatea a fost asigurată, susţin autorităţile.

La începutul lunii martie, Slovacia şi Ungaria au susţinut că produsele alimentare vândute în Europa Centrală au o calitate inferioară comparativ cu produsele cu etichete similare comercializate în alte ţări şi au cerut, la un summit organizat pe 9 martie ca Uniunea Europeană să denunţe acest dublu standard.

De asemenea, la finele lunii februarie, autorităţile de la Budapesta au criticat faptul că Nutella, băutura răcoritoare Coca Cola, ciocolata pudră Nesquick sau sosul de paste Knorr au o calitate inferioară în Ungaria comparativ cu Austria.

În urma acestor informaţii, ministrul român al Agriculturii a anunţat, la finele lunii februarie, că a fost constituit "un colectiv de muncă" format din reprezentaţi ai MADR, ANSVSA şi ai ANPC pentru depistarea eventualului dublu standard în privinţa calităţii alimentelor produse în vestul Europei.

Etichete: ANSVSA
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole